Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
05 decembrie 2013, 12:16 Natura şi turismul views 14071
05 decembrie 2013, 12:16 Natura şi turismul views 14071

Stejarul lui Ştefan cel Mare din Scoreni riscă să se prăbuşească

Foto: publika.md

Unul dintre legendarii stejari ai lui Ştefan cel Mare s-a uscat. În ultimii ani, reprezentanţii Moldsilva au depus tot efortul ca să salveze arborele de peste cinci sute de ani din raionul Străşeni, dar situaţia nu s-a îmbunătătţit. Mai mult, specialiştii susţin că stejarul ar putea să se prăbuşească în această iarnă.

Pădurarii spun că procesul de uscare a început în 2008. Deşi specialiştii au intervenit cu diferite soluţii, arborele secular nu mai poate fi salvat.

"Secetele au un efect foarte negativ asupra copacului dat. Are deja foarte mulţi dăunători de trunchi. Deoarece vîrsta este înaintată, n-avem mari posibilităţi de a-l menţine", a declarat şeful Ocolului Silvic Scoreni, Andrian Rotari.

Potrivit Moldsilva, stejarul, care nu va fi tăiat chiar dacă este uscat, ar putea să nu mai reziste în faţa intemperiilor naturii.

"E clar că dacă va fi zăpadă mare şi vîntul puternic, desigur copacul poate şi să se prăbuşească. Sperăm să rămînă măcar aşa", a menţionat inginerul forestier Serghei Ciorici.

Stejarul lui Ştefan cel Mare din apropiere de Scoreni, Străşeni, este considerat unul dintre cei mai vechi copaci din sud-estul Europei şi are statut de arbore protejat de stat.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

localitati , Stefan cel Mare , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.