Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
31 iulie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 58757
31 iulie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 58757

Lacul de acumulare de la Costeşti (Foto)

Istoria satului Costeşti îşi ia începutul de la sfîrşitul secolului al XVI-lea, cînd pe malul rîului Prut exista o moşie boierească. Boierul se numea Costică (Costel) − de aici şi denumirea locului. La mijlocul secolului al XX-lea satul Costeşti se afla în locul lacului de acumulare Costeşti-Stînca. După construcţia lacului de acumulare şi staţiei electrice, satele Costeşti şi Şarbac au fost inundate, iar satul reconstruit a fost numit Costeşti.

Începînd cu mijlocul anilor 90, ai secolului al XX-lea satul Costeşti a devenit oraş. În subordinea primăriei Costeşti intră satele Proscureni şi Duruitoarea. Populaţia satului Costeşti s-a mărit pînă la 10 000 de locuitori către anul 1979, din contul constructorilor, care au sosit la şantier din întreaga URSS, dar şi din contul locuitorilor satelor din împrejurimi, care lucrau pe şantier. Către anul 2005, populaţia satului Costeşti s-a micşorat considerabil pînă – 2000 de oameni.

Lacul de acumulare de la Costeşti este al doilea ca mărime după cel de la Dubăsari. O parte din el începe de la albia rîului Ciugur, iar după ce se uneşte cu Prutul continuă de-a lungul celui din urmă.


Lacul de acumulare de la Costeşti – album foto

Cuvinte cheie:

lacuri , natura , Moldova , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.