Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 august 2015, 16:52 Turismul în Moldova views 11154
Orheiul Vechi, în pericol din cauza unor construcţii ilegale (Video)
14 august 2015, 16:52 Turismul în Moldova views 11154

Orheiul Vechi, în pericol din cauza unor construcţii ilegale (Video)

Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi riscă să nu fie acceptată în lista patrimoniului mondial UNESCO. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza unor construcţii neautorizate, ridicate în zonă.

Reprezentanţii Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor au depistat neregulile în satele Maşcăuţi, Mărcăuţi, Butuceni şi Trebujeni.

Permisul este obligatoriu pentru toate edificiile construite într-o rezervaţie culturală. Mai mult, potrivit specialiştilor, clădirea nu se încadrează în anturajul zonei.

"Am constatat acele construcţii ilegale în zona bisericii Naşterea Maicii Domnului. Am constatat demararea unei construcţii, a unei pensiuni în extravilanul satului Butuceni. Am contactat primarul, pe domnul Moraru, care să ne dea explicaţie. Replicile au fost tăioase", a spus directorul de la Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Proprietarii agro-pensiunilor speră că, în pofida numeroaselor probleme,rezervaţia Orheiul Vechi va fi inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO

Comisia UNESCO este aşteptată în Moldova, în această toamnă, pentru a decide dacă
rezervaţia Orheiul-Vechi va fi inclusă sau nu în lista patrimoniului mondial. Dosarul ''Peisajul arheologic Orheiul-Vechi'' a fost trimis spre examinare la Centrul Patrimoniului Mondial la începutul acestui an.

În prezent, în patrimoniul UNESCO a fost inclus doar un singur monument din ţara noastră. Este vorba de Arcul geodezic Struve, din raionul Soroca.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1760
Populația:
976 locuitori

Revaca este un sat din cadrul oraşului Sîngera, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.06 km. Localitatea se află la distanța de 23 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 976 locuitori. Satul Revaca a fost menționat documentar în anul 1760.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.