Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
09 noiembrie 2015, 14:30 Turismul în Moldova views 7744
Orheiul Vechi a fost transformat intr-o gunoiste (Foto)
09 noiembrie 2015, 14:30 Turismul în Moldova views 7744

Orheiul Vechi a fost transformat intr-o gunoiste (Foto)

Unul dintre cele mai cunoscute complexe naturale, arheologice şi turistice din RM – Orheiul Vechi a fost transformat într-o gunoiște la sensul propriu.

Astăzi complexul muzeal Orheiul Vechi pare a fi asemeni unui loc în care se adună gunoiul din tot raionul. S-ar părea că locuitorii din preajmă încearcă se înfrumusețeze rezervația cultural-naturală prin munții de deșeuri pe care le aruncă acolo.

Din imaginile postate de internauți pe rețelele de socializare observăm că complexul este inundat de resturi alimentare, sticle, și diverse material nefolositoare.

Notă:

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

Sursa: www.actualitati.md

Cuvinte cheie:

Orheiul Vechi , deşeuri , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.