Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
03 ianuarie 2016, 10:27 Natura şi turismul views 6200
Stratul subţire de zăpadă nu protejează culturile cerealiere, producător agricol
03 ianuarie 2016, 10:27 Natura şi turismul views 6200

Stratul subţire de zăpadă nu protejează culturile cerealiere, producător agricol

Dacă temperaturile joase vor continua o perioadă îndelungată, atunci ar putea fi afectate culturile cerealiere. Declaraţia a fost făcută pentru IPN de preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi. Potrivit lui, deocamdată stratul subţire de zăpadă care a căzut nu protejează firile de grâu.

Preşedintele Asociaţiei a menţionat că, deocamdată, grâul semănat din toamnă nu este afectat de gerul din ultimele zile. „Este prea devreme de spus ceva. Dacă gerul o să ţină mult, atunci sigur va afecta culturile de toamnă. La minus15 grade este cam critică situaţia, dar acele culturi care au reuşit să se înfrăţească şi au mai acumulat zahăr, sunt mai rezistente la ger, celelalte sunt mai slăbuţe", a spus Nicanor Buzovoi, menţionând că înfrăţirea este procesul când dintr-un bob au răsărit mai multe fire de grâu, în urma căruia plantele devin mai rezistente la frig.

Potrivit lui Nicanor Buzovoi, dacă va cădea un strat mai gros de zăpadă, atunci culturile vor fi, practic, în afara pericolului de îngheţ. „Sperăm ca gerul să nu ţină mult şi să cadă o cantitate mai mare de zăpadă pentru a le putea proteja", a menţionat preşedintele Asociaţiei.

Meteorologii au anunţat pentru perioada 29 decembrie – 4 ianuarie cod galben de schimbare bruscă a vremii. În ultimile zile temperaturile au scăzut până la -15 grade Celsius pe parcursul nopţii şi până la -10 pe parcursul zilei. În toată ţara au căzut precipitaţii slabe sub formă de zăpadă.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

zapada , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
231 locuitori

Beleuți este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de locuitori. Satul Beleuți a fost menționat documentar în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.