Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
31 martie 2024, 15:00 Turismul în Moldova views 37857
Patru mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi (Slideshow)
31 martie 2024, 15:00 Turismul în Moldova views 37857

Patru mănăstiri în Codri, raionul Călăraşi (Slideshow)

Departe de graniţele raionului şi ţării a ajuns faima celor patru mănăstiri din raionului Călăraşi, ele fiind loc de pelerinaj atît pentru cetăţenii Moldovei, cît şi pentru cetăţenii din străinătate.

 Acesta este unul dintre cele mai populare trasee turistice ale Moldovei. Turiştii şi ghizii numesc, adesea, acest traseu − Crucea Pravoslavnică, ceea ce e legat de locaţia mănăstirilor. Dacă veți privi harta traseului, veţi vedea, că două dintre porţiunile de drum, care duc spre mănăstiri, se intersectează sub formă de cruce. Itinerarul este popular şi pentru că se află în apropierea Chişinăului (45 de km pînă la centrul raional Călăraşi), dar şi a orăşelului Călăraşi. Cea mai îndepărtată dintre ele se află la numai 14 km de oraș.

Dar motivul principal al atractivităţii acestor locuri, este faptul că ele sînt situate în chiar inima Codrilor Moldovei, adică pe Podişul Central Moldovenesc, unde este concentrată cea mai mare parte a bogăţiilor silvice ale ţării. Anume această varietate de peisaje, schimbările de relief, vegetaţia bogată, drumurile pitoreşti atrag aici călătorii, dar, mai ales, frumuseţea mănăstirilor înseşi, istoria lor bogată şi deloc uşoară, posibilitatea unei curăţiri spirituale, dar şi de a vă ruga în ele.

De menționat și faptul că de-a lungul traseului şi în apropierea mănăstirilor înseși sînt multe locuri pitoreşti şi deosebit de atractive. Spre exemplu, chiar după gardul mănăstirii Hîrjauca începe un sector minunat cu o pădure de fagi seculari şi un izvor vechi în ea. În apropierea Mănăstirii Răciula, la marginea satului, o familie de localnici a deschis Muzeul Mierii. La mănăstirea de la Hîrbobăţ este un parc frumos în centrul căruia creştea un stejar secular, care a fost smuls, apoi, de o furtună. De pe teritoriul mănăstirii Frumoasa, situată pe vîrful unui pante de deal se deschid peisaje uluitor de frumoase. Dar şi mănăstirea însăşi, la intrarea în ea, din partea satului Bravicea, adică din partea de sus a dealului, arată deosebit de atractiv, îmbinîndu-se organic cu peisajul spectaculos din jur.

Vă prezentam 4 informaţii succinte despre aceste mănăstiri, mai multe detalii despre fiecare dintre ele, desigur, puteţi citi la compartimentul Arhitectura a proiectului nostru. Scopul nostru a fost, să vă oferim o idee generală despre aceste locuri sfinte şi să vă arătăm în imagini, cît de atrăgător este acest traseu turistic. Sperăm că şirul de fotografii, care însoţeşte această publicaţie nu vă va lăsa indiferenţi şi vă va chema, probabil, la drum.

Mănăstirea Frumoasa (de călugăriţe) este situată la 14 km de oraşul Călăraşi. A fost fondată în anul 1804, iar în anul 1810 a fost sfinţită biserica din lemn, care a ars în întregime apoi şi doar o icoană a Sfîntului Nicolae a rămas întreagă. În anul 1947 mănăstirea a fost închisă, fiind deschis un spital. În anul 1994 mănăstirea a fost întoarsă credincioşilor şi a început reconstrucţia ei.

Mănăstirea Hîrbovăţ (de călugări) a fost fondată în anul 1730. Pînă în anul 1812 a fost de trei ori arsă de către turci şi tătari. În anii 50 ai secolului al XX-lea a fost închisă, iar averea mănăstirii a fost furată şi arsă. Şi-a reînceput activitatea în anul 1992.

Mănăstirea Hîrjauca (de maici) a fost fondată în anul 1740 (conform altor date în anul 1750). Deosebit de furtunos s-a dezvoltat pe parcursul anilor 1819-1846, cînd egumen al mănăstirii a devenit monarhul sîrb Spiridon Filipovici. Mulţumită eforturilor sale mănăstirea s-a extins semnificativ, a fost creat un parc unic pe pantele dealului, cu o cascadă de lacuri, cu specii rare de arbori, arbuşti şi flori. Acest parc a fost, potrivit contemporanilor, unul dintre cele mai frumoase din Moldova. În anii 50 ai secolului al XX-lea mănăstirea a fost închisă, iar pe teritoriul acesteia a fost deschisă o Casă de Odihnă. În 1998 mănăstirea a fost întoarsă credincioşilor şi a început să fie restabilită şi reconstruită. Biserica de iarnă, care a ars nu a fost încă restaurată, dar se duc lucrări de pregătire pentru reconstrucţie.

Mănăstirea Răciula (de maici) a fost fondată la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, două dintre bisericile sale au fost construite în anii 1800 şi 1822, respectiv. În perioada sovietică, a fost închisă, a fost redată credincioşilor la începutul anilor 90 ai secolului al XX-lea.

Mănăstirea Răciula şi Hîrbovăţ sînt situate chiar în satele corespunzătoare, în timp ce mănăstirile Hîrjauca şi Frumoasa la o anumită distanţă de sate.

Cuvinte cheie:

Călărași , manastire , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1398 locuitori

Gîrbova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Gîrbova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gîrbova este situat la o distanţă de 5 km de staţia de cale ferată Gîrbova, la 18 km de oraşul Ocniţa şi la 245 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1398 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gîrbova datează din anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.