Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
06 aprilie 2016, 09:30 Natura şi turismul views 9938
Oamenii de bună-credință au făcut curățenie de primăvară la Țipova (Foto)
06 aprilie 2016, 09:30 Natura şi turismul views 9938

Oamenii de bună-credință au făcut curățenie de primăvară la Țipova (Foto)

Pe data de 3 aprilie în rezervația satului Țipova a avut loc cea de-a doua etapă a acțiunii "Să ajutăm natura". Evenimentul a fost organizat de Complexul Turistic «Vila Etnica» și de către organizație publică "Oameni de bună-credință".

La acțiune au participat aproximativ 200 de persoane de bună-credință din întreaga Moldovă. În timpul acțiunii din rezervație au fost evacuate 15 de tone de gunoi. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă lejeră și destinsă.

Toți doritorii să participe la acțiune au sosit cu autobuzele, oferite de către organizatori și parteneri: agențiile de turism «Panda Tur», «X-Travel», «VitalTrans» (www.vitaltrans.md) în persoana Dlui Veaceslav Doga.

Curățenia a durat de dimineața pînă seara, atmosfera a fost una pozitivă, prietenoasă, sufletistă. Către sfîrșit participanții nu doreau să se despartă. Picnicul la natură a constituit punctul culminant al acțiunii, iar noile cunoștințe au preparat și consumat împreună sorpa găgăuzească, care i-a făcut să se împrietenească și mai mult.

Potrivit spuselor organizatorilor, astfel de acțiuni au ca scop educarea și ridicarea nivelului de cultură ecologică în țară, dezvoltarea conștiinței de sine a cetățenilor în ceea ce privește protecția mediului. Ei sînt convinși că rezultatul va fi vizibil − în Moldova va fi curățenie.

Organizatorul și președintele organizației "Oameni de bună-credință",Valentin Vizant, a menționat: "Țările dezvoltate în plan ecologic nu au atins nici ele imediat rezultate, ci au lucrat în mod sistematic în acest domeniu, ani de zile cultivînd atitudinea grijulie față de natură. Noi trebuie să ne mișcăm mai departe în această direcție. Sînt sigur că într-o zi Moldova va face parte din țările dezvoltate, cu un mediu ecologic curat - acest lucru fiind de importanță vitală, deoarece de aceasta depinde viitorul nostru, viitorul copiilor noștri și starea de sănătate a națiunii țării noastre, în general".

"Am organizat o campanie de informare de proporții, ne-am străduit să facem astfel ca ideea să ajungă la fiecare locuitor al țării. Am primit multe mesaje și mulțumiri. Știu și am văzut cum oamenii după apelurile noastre au început să facă curat la ei în sate și orașe. Acest lucru este îmbucurător. Înseamnă că acțiunile noastre au fost de bun augur și sîntem foarte mulțumiți de faptul că după apelurile noastre multe organizații obștești, agenți economici urmează exemplul nostru și fac curat în teritoriu și în raioanele țării noastre. Există țări în care oamenii prețuiesc resursele naturale, au grijă ca teritoriile să fie păstrate în curățenie, fără să-și permită ei și nici pe alții nu-i lasă să arunce gunoiul în locuri neautorizate. Sînt sigur că mișcîndu-ne într-un asemenea ritm, nu vom ceda la capitolul curățenie în fața altor țări", a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, directorul Complexului Turistic "Vila Etnica", Vladimir Parnov.

În afară de partenerii de turism, acțiunea a fost susținută de oameni care nu sînt indiferenți față de situația ecologică din țară și am dori să aducem mulțumiri speciale Dlui Valentin Vizantu - președintele organizației obștești "Oameni de bună-credință" (organizatorului evenimentului) și Complexului Turistic "Vila Etnica" în persoana Dlui Vladimir Parnov (organizatorului evenimentului).

La acțiune au participat și figuri publice, oameni, care nu sînt indiferenți față de situația ecologică din Republica Moldova. Este vorba de: echipa proiectului Ecology.md (Valeriu Catruc), reprezentanții Mișcării de Tineret "Voievod" (Nicolae Pascaru), organizația ecologică «Ecodava» (Oleg Sclifos), activiștii grupului de inițiativă caritabil "Dobrîie ruki" (Nadejda Guțul și Marina Dudoglo), Mișcarea de Tineret "ILEEI" (Nina Dimoglo), Clubul «Tango Argentino Moldova» (Tatiana Gordînskaia), Organizația "Garda Tînără" (Vladimir Odnostalco), Organizația Ecologică "Viitorul Verde" (Dmitri Arion), Liga Studenţilor din Moldova (Ion Curmei) ș.a.

Ținem să aducem mulțumiri, în special, rețelei de supermarketuri "Fourchette" - pentru gustările oferite copiilor și adulților; "Belaia Biaroza", în persoana Dlui Aurel Gherciu - pentru înghețata oferită copiilor; Companiei «Supraten» în persoana Dlui Nicolai Tricolici și «Trans Oil» în persoana lui Mihail Caraseni pentru mănușile și sacii oferiți; Companiei «Orhei-Vit» în persoana lui Alexander Bilinchis pentru butoaiele de colectare a gunoiului; Agenției de Publicitate «Promotion Group» în persoana Dlui Pavel Sidorenco - pentru apa cu marca «Meldava» oferită; Companiei «Lucoil» în persoana Dnei Fairiuza Isaeva, Companiei "Efes Vitanta Moldova» în persoana Dlui Alexandr Tihman - pentru furnizarea băuturilor; rețelei de magazine "Fidesco" în persoana Dlui Mihail Aizinat și tipografiei "Policolor", în persoana Dlui Igor Isipciuc.

În mod special, am dori să menționăm sursele mass-media, care nu sînt indiferente față de starea mediului în Republica Moldova. Este vorba de:

Partenerii informaționali generali ai acțiunii: www.noi.md, www.moldovenii.md, www.ecology.md; «REN TV» (Svetlana Fiodorova), Săptămînalul «Moldavskie vedomosti», Simpals, revista «Splendid» și portalul informațional www.moldova-today.com, «Komsomoliskaia Pravda v Moldove», Agenția «Sputnik», «Avto radio».

Organizatorii au menționat că următoarele acțiuni vor avea loc în satele Butuceni pe 26 martie și Țipova pe 2 aprilie 2017. E posibil ca astfel de evenimente să mai fie organizate în primăvara și toamna anului 2016. Persoanele interesate vor putea afla datele exacte și detaliile prin intermediul partenerilor media ale acțiunii sau pe rețelele de socializare "Să ajutăm natura".

Cuvinte cheie:

Țîpova , curăţenie , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.