Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 februarie 2012, 14:13 Natura şi turismul views 4351
10 februarie 2012, 14:13 Natura şi turismul views 4351

Europa îngheață: bilanţul valului de frig a ajuns la 500 de morţi

Frigul glacial, căderile abundente de zăpadă şi rafalele violente de vînt persistă în Europa şi ameninţă să se agraveze spre sfîrşitul săptămînii, după ce valul de frig a provocat moartea a peste 500 de persoane în aproximativ zece zile.

În Ucraina, unde temperatura ar putea coborî pînă la minus 30 de grade Celsius la sfîrşitul săptămînii, autorităţile au încetat să mai comunice zilnic numărul victimelor frigului, fără a preciza motivul.

În pofida creşterii temperaturii înregistrate în ultimele două zile, autorităţile din Polonia au semnalat joi moartea a trei persoane din cauza hipotermiei, bilanţul oficial ajungînd la 77 de decese de la începutul valului de frig.

În Rusia , frigul a provocat moartea a 110 persoane anul acesta, între care 46 de la începutul lunii februarie.

Au fost înregistrate decesele a 23 de persoane în Lituania, zece în Letonia şi al uneia în Estonia.

În Cehia, bilanţul oficial indică 25 de morţi din cauza temperaturii scăzute. La sfîrşitul săptămînii sînt anunţate temperaturi de minus 40 de grade Celsius în zonele muntoase şi minus 25 de grade Celsius în Praga.

Autorităţile din România au semnalat decesul a 44 de persoane, cele din Bulgaria 29, iar în Slovacia au fost semnalate trei decese.

Peste 70.000 de persoane sunt încă izolate din cauza căderilor masive de zăpadă în Serbia, Croaţia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru.

Traficul maritim de pe Dunăre este puternic afectat doarece fluviul a îngheţat în mai multe zone, iar circulaţia pe acest fluviu a fost întreruptă pe toată porţiunea din Serbia (588 de kilometri).

În Ungaria, unde au fost înregistrate 16 decese de la începutul valului de frig, bancnotele uzate sunt reciclate de Banca Centrală pentru a produce brichete pentru încălzire.

Italia, unde s-au înregistrat 43 de morţi, se pregăteşte joi de un nou val de frig intens şi ninsori abundente, în timp ce armata încearcă să ajungă în unele sate din sud izolate din cauza ninsorilor. Stratul de zăpadă din Roma a atins 30 de centimetri, record în ultimii 27 de ani.

Valul de frig a ajuns şi în Africa, autorităţile din Algeria semnalînd joi decesul a 44 de persoane.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
6242 locuitori

Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.