Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 ianuarie 2017, 14:45 Turismul în Moldova views 8085
Un nou tip de turism în Moldova
27 ianuarie 2017, 14:45 Turismul în Moldova views 8085

Un nou tip de turism în Moldova

Clustere agroturistice – aceasta este denumirea noului tip de turism care se dezvoltă în Republica Moldova cu scopul de a atrage cît mai mulți turiști și, totodată, să dezvolte unele segmente ale agriculturii.

Conceptul de cluster reprezintă cea mai nouă formă de organizare dintre fermieri, agricultori, meșteri populari și asociații turistice. Acest lucru le permite antreprenorilor să-și diversifice oferta și să o promoveze, astfel încît să atragă mai mulți turiști. Proverbul romînesc „Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește" exprimă cel mai bine modelul de dezvoltare social-economică.

O șansă pentru turismul moldovenesc

Turiștii moldoveni și străini nu cunosc destule informații despre obiectivele turistice pe care le-ar putea vizita, acesta fiind unul din motivele care i-a determinat pe anumiți antreprenori să înființeze clustere agroturistice. De asemenea, lipsesc indicatoarele spre destinațiile turistice, producătorii locali nu sînt remarcați, iar meșterii populari nu au cui prezenta tradițiile naționale.

Potrivit președintelui Asociației de Dezvoltare a Turismului din Moldova, Viorel Miron, în ultimii ani circa 65% dintre turiștii străini vin în țara noastră pentru turism, iar 70% dintre excursioniștii moldoveni călătoresc cu mașina personală, fără a consulta agențiile de turism. Viorel Miron consideră că asocierea antreprenorilor, muzeelor și ONG-urilor de profil va spori capacitatea de deservire a turiștilor, atît moldoveni, cît și străini. Organizarea acestora într-un cluster va contribui la dezvoltarea comunităților locale, vor coordona fluxul de turiști spre cazare, hrană, activități de relaxare și obiective turistice.

În prezent, în Republica Moldova sînt create patru astfel de clustere: „Armonia Nordului" (raioanele Soroca și Ocnița), „Drumul Recifelor" (municipiul Bălți și raionul Edineț), „VilaDor" (localități din raioanele Fălești, Ungheni, Telenești și Sîngerei) și „Lunca Prutului de Jos" (raionul Cahul).

Clusterul „Armonia Nordului": Cetatea Soroca și patria romilor

Cel mai nordic cluster agroturistic cuprinde localitățile din raioanele Soroca și Ocnița, iar în perspectivă se preconizează extinderea spre Briceni și Drochia. Ca orice cluster care se vrea promovat, „Armonia Nordului" a reușit să aducă împreună nu doar antreprenori și ONG-uri, dar și muzee, gospodării țărănești, o televiziune locală și „Ziarul Nostru" din Soroca. Amplasarea geografică, istoria, rîul Nistru și patrimoniul imaterial au determinat crearea acestui cluster.

Amelia Caraman, coordonatoarea clusterului, a menționat că au împletit frumos bogățiile regiunii și au ce le arăta turiștilor – Cetatea Soroca, cele 14 etnii care sînt prezente pe teritoriu, Festivalul Mărului care a ajuns la a patra ediție și patria romilor.

Clusterul „Drumul Recifelor": Muzeul Ținutului

Tot în zona de nord, în apropiere de municipiul Bălți, se află clusterul „Drumul Recifelor" cu sediul la Muzeul Ținutului din Edineț. Regiunea este deosebită datorită recifelor coraligene care se găsesc doar în această parte a țării. Membrii clusterului își propun să promoveze tradițiile, dansurile și gastronomia locală prin meșterii populari Marina și Marcel Ostrovschi din satul Hlinaia.

Muzeul Ținutului are peste 27.000 de exponate și este vizitat de aproximativ 13.000 de turiști anual. Mănăstirea Zăbriceni este cunoscută datorită ceaiurilor din ierburi naturale și produselor agricole ecologice pe care le cultivă călugării de acolo. Fortăreața de la Zăbriceni, construită în stil grecesc, este unica mănăstire din Moldova în care se cîntă muzică bizantină.

Clusterul „VilaDor": Movila Măgura

Cel de-al treilea cluster organizat în nordul Moldovei este „VilaDor" care include localitățile din împrejurimile Movilei Măgura (satele Pietrosu, Bocani și Doltu din raionul Fălești, Ghiliceni și Cucioaia din raionul Telenești, Bursuceni, Coșcodeni, Chișcăreni, Tăura Nouă și Veche din raionul Sîngerei), Valea rîului Cula unde se întind satele Măgurele, Bogheni, Sinești și Năpădeni din raionul Ungheni.

Un punct de reper al clusterului este dealul Movila Măgura. Centrul de informare turistică se află la ferma de caprine din satul Slobozia-Măgura din raionul Sîngerei. Zona se întinde pe o suprafață pitorească și păstrează tradițiile specifice zonei de nord-vest. Oamenii din sate trăiesc din meșteșuguri țărănești, cresc iepuri, produc brînză de oi și capre, cultivă legume și fructe. Localnicii practică pe larg agricultura, însă își doresc să dezvolte și turismul rural. Primele oferte de vacanță într-un mediu rustic, la fermă, așa ca pe timpuri, vor fi puse la dispoziția turiștilor începînd cu 1 mai 2017.

Clusterul „Lunca Prutului de Jos": Muzeul Pîinii, lacurile Beleu și Manta

Ultimul cluster agroturistic se află în zona de sud a Republicii Moldova – valea rîului Prut, numită „Lunca Prutului de Jos", începînd cu orașul Cahul și pînă în satul Giurgiulești, acolo unde se întîlnește Dunărea cu Prutul. Sediul clusterului este la Muzeul Pîinii din satul Văleni, raionul Cahul.

Rezervația „Lunca Prutului de Jos" este una dintre cele mai pitorești și bogate destinații din țara noastră. În această regiune sînt două mari lacuri naturale – Beleu și Manta – pe care cresc nuferi albi și galbeni, trăiesc Egrete, Țigănuși, Pelicani și alte viețuitoare de apă. În cadrul clusterului s-au alărut Muzeul de Etnografie din satul Slobozia Mare și stațiunea balneo-climaterică „Nufărul Alb" din Cahul.

Viorel Miron a menționat că prin acestă acțiune și-a propus să organizeze antreprenorii și meșterii locali, astfel să poată contribui la dezvoltarea turismului în Moldova.

Durabilitatea clusterelor va fi asigurată din vînzări, servicii turistice etc. Organizatorii vor apela la ajutorul agențiilor de turism, mass-media și Agenției Naționale a Turismului din Moldova.

Proiectul de organizare a clusterelor agroturistice a fost realizat cu suportul Poloniei, în cadrul proiectului „Dezvoltarea clusterelor agroturistice în Moldova".

Sursa: moldnova.eu

Cuvinte cheie:

turism , calatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.