Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 martie 2017, 11:15 Natura şi turismul views 32082
Raiduri de contracarare a vînzării plantelor ocrotite de stat
01 martie 2017, 11:15 Natura şi turismul views 32082

Raiduri de contracarare a vînzării plantelor ocrotite de stat

Agenţia „Moldsilva" a emis astăzi un ordin cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie.

Conform ordinului, Agenţia va organiza grupuri operative de control la nivel de entităţi silvice subordonate. Acestea vor efectua raiduri şi vor fi împuternicite să oprească colectarea şi comercializarea plantelor ocrotite de stat, inclusiv flori, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc. Amenda minimă prevăzută pentru aceste încălcări constituie două mii de lei.

Totodată, în rezervaţiile naturale „Codrii", „Pădurea Domnească", „Plaiul Fagului", „Prutul de Jos", alte arii protejate, este anunţat regim de monitorizare permanentă a locurilor de creştere a florei.

În acelaşi timp, conducerea instituţiei mizează şi pe susţinerea cetăţenilor, care sînt rugaţi să contacteze linia fierbinte (022-211-311) dacă depistează încălcări.

Măsurile întreprinse de „Moldsilva" sînt motivate de înteţirea în perioada februarie-martie a comercializării ilegale a plantelor vernale rare (ghiocei, crocuşi, lalele de pădure, dediţei ş.a.) care sînt înscrise în Cartea Roşie a R. Moldova. Potrivit Agenţiei, tradiţional, cele mai aglomerate puncte de vînzare ilicită a florilor de primăvară se regăsesc în municipiul Chişinău şi pe traseele naţionale Leuşeni, Orhei, Călăraşi şi Ungheni.

În Fondul forestier naţional sînt înregistrate 155 de specii floristice, incluse în regim special de protecţie.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

plante , Moldsilva , raid

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1196 locuitori

Oneşti este un sat din cadrul comunei Zăbriceni, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț și la 9 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1196 de oameni. Prima atestare documentară a satului Onești din ținutul Hotin datează din 7 martie 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.