Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
11 martie 2017, 16:40 Natura şi turismul views 58437
A început altoirea pomilor
11 martie 2017, 16:40 Natura şi turismul views 58437

A început altoirea pomilor

În acest an, mai mulţi pomicultori au decis să înceapă altoirea puieţilor cu două săptămîni mai devreme dect în sezonul trecut.

Asta după ce zilele trecute au fost înregistrate temperaturi de peste 15 grade.

Experţii în horticultură sînt însă de părere că graba strică treaba şi că altoirea prea devreme poate fi periculoasă pentru mai mulţi pomi.

Şi Valeriu Tocan din satul Zaim, raionul Căuşeni, a început altoirea mai devreme. Pe cinci hectare, pomicultorul are plantaţi peste 20 mii de puieţi de diferite specii.

"Primăvara trecută am început altoirea pomilor pe data de 15 martie, iar anul acesta pe 7-8. Asta pentru că au venit căldurile mai devreme. Am avut 14 grade zilele trecute, iar altoirea poate fi făcută începând cu 10 grade", a spus pomicultorul.

Datorită altoirii agricultorii reuşesc să obţină soiuri de seminţe şi fructe mai rezistente la boli şi dăunători.

Experţii în horticultură îi îndeamnă însă pe fermieri să mai aştepte.

"E prea devreme pentru altoirea pomilor fructiferi. Procesul trebuie efectuat după umflarea mugurilor", a spus profesorul universitar, specialist în horticultură, Valerian Balan.

Chiar şi aşa, în pieţele agricole au apărut primii puieţi altoiţi. Preţurile au rămas neschimbate faţă de sezonul trecut, spun comercianţii. În Căuşeni, de exemplu, costul unui puiet variază între 15 şi 20 de lei.

Potrivit horticultorilor, pomii fructiferi pot fi plantaţi toamna şi primăvara devreme până la desfacerea mugurilor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

temperatura , natura , copac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.