Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 octombrie 2017, 14:15 Natura şi turismul views 25314
Meteorologii au anunţat un sfîrşit de octombrie friguros
27 octombrie 2017, 14:15 Natura şi turismul views 25314

Meteorologii au anunţat un sfîrşit de octombrie friguros

Acest sfîrşit de săptămînă, ultimul week-end din luna curentă, va fi caracterizat de temperaturi reci, dar obişnuite pentru finele lui octombrie, cu ploi preponderent în nordul ţării.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sîmbătă, valorile termice vor oscila pe întreg teritoriul ţării în medie între 8-13 grade Celsius, ziua, şi 4-9 grade, noaptea. Tot sîmbătă, în toată ţara se aşteaptă ploi. Duminică, mercurul termometrelor va urca cu 2-3 grade, indicînd valori mai avansate pentru sudul ţării.

De luni se va răci simţitor, mai ales în perioada nocturnă. Astfel, pentru noaptea de 31 octombrie, meteorologii prognozează temperaturi de minus 2 grade de frig la nord şi 0 grade la sud. Noaptea de 1 noiembrie se aşteaptă să fie, deocamdată, cea mai rece din această toamnă, cu minus 2-5 grade la nord, şi 0 – minus 3 grade de ger la sud. Ziua temperaturile vor urca pînă la 5-9 grade Celsius, iar cerul închis şi ploios va fi înlocuit cu vreme însorită, chiar dacă soarele va fi "cu dinţi".

Pentru creştinii ortodocşi de rit vechi, sfîrşitul lui octombrie este important prin sărbătorirea Sfintei Mucenice Parascheva, marcată la 27 octombrie, numită în popor şi Sfînta Vineri sau Maica Vineri.

Conform calendarului popular, „de acum zilele devin friguroase, pentru că la Vinerea Mare îşi cumpără cojoc chiar şi Sfîntul Soare. Din această zi se dădeau berbecii în oi şi începea "Nunta oilor", iar chiar în ziua de sărbătoare oamenii nu lucrau pentru a nu atrage trăsnetul, grindina sau bolile de cap şi ochi".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

vremea , ploi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.