Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
12 martie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 15763
Rezervaţia „Plaiul Fagului” a împlinit 26 de ani de la fondare
12 martie 2018, 16:30 Natura şi turismul views 15763

Rezervaţia „Plaiul Fagului” a împlinit 26 de ani de la fondare

Rezervaţia Naturală de Stat „Plaiul Fagului" împlinește astăzi 26 de ani de la fondare.

În prezent, această arie protejată este una dintre cele mai importante în regiune laboratoare naturale de cercetări ştiinţifice în domeniul biologic, cu o componenţă floristică unică, transmite MOLDPRES.

„Plaiul Fagului" are o suprafaţă de peste 5600 de hectare, situată în raionul Ungheni, în apropiere de satul Rădenii Vechi. Rezervaţia a fost creată ca un ecosistem de conservare şi dezvoltare a biodiversităţii, protecţie a mediului, precum şi pentru cercetări ştiinţifice. Aceasta a ajuns o platformă importantă pentru studiile în domeniu realizate de savanţii instituţiilor de profil ale Academiei de Ştiinţe şi Universităţii de Stat din R. Moldova, precum şi pentru realizarea mai multor proiecte internaţionale.

Pe lîngă importanţa ecologic-ştiinţifică, Rezervaţia „Plaiul Fagului" este examinată şi în contextul formării unor valoroase trasee turistice naţionale şi internaţionale. Astfel, pe parcursul anului 2017 aria protejată a fost vizitată de peste două mii de turişti.

Solicitat de MOLDPRES, Boris Curoş, directorul Rezervaţiei „Plaiul Fagului", a informat că, în toamna anului curent, pe teritoriul ariei protejate urmează să fie deschis Centrul de informare şi educaţie ecologică „Rădenii Vechi", care de asemenea va contribui la dezvoltarea turismului. „Lansarea acestui centru va fi posibilă datorită susţinerii partenerilor din Polonia şi autorităţilor raionului Ungheni. Centrul va avea amenajată o sală pentru activități de informare și o expoziţie a speciilor de plante, insecte și animale care vieţuiesc în rezervaţie, inclusiv cele înscrise în Cartea Roșie", a menţionat sursa citată.

„Plaiul Fagului" a fost creată prin hotărîre de Guvern la 12 martie 1992, ca urmare a reorganizării gospodăriei silvo-cinegetice „Pădurea Rădeni". Pînă în prezent, aici au fost înregistrate circa 1500 de specii incluse în regim strict de protecţie de stat. Din anul 2013, Rezervaţia Naturală de Stat din raionul Ungheni găzduieşte festivalul internaţional „Sărbătoarea Fagului", care a ajuns o carte de vizită a localităţii.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.