Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 iunie 2012, 12:05 Natura şi turismul views 7990
08 iunie 2012, 12:05 Natura şi turismul views 7990

De ce cutremurele sînt tot mai frecvente?

Pămîntul se cutremură mai des. Duminica trecută în Italia din nou s-a produs un cutremur, de data aceasta cu magnitudinea de 5.1 grade. Acesta este al treilea seism în Italia în ultimele două săptămîni. Suferă nu numai această ţară: în ajun un cutremur puternic cu o magnitudine de 6.6 grade a avut loc pe litoralul din Panama.

La 29 mai două cutremure au fost înregistrate în apropierea Insulelor Comandore din Kamceatka, precum şi în Statele Unite – în apropiere de renumita stațiune balneară Malibu. Vineri, 1 iunie, a fost zguduită Japonia. Ce se întîmplă cu planeta noastră? Despre aceasta povestește cercetătorul șef la Institutul de teorie a pronosticării cutremurelor şi geofizică matematică, Petr Shebalin, citat de earth-chronicles.ru.

Potrivit lui, în ultimii 10 ani, activitatea seismică s-a dublat. "Să explicăm acest lucru noi deocamdată nu putem, putem doar face presupuneri că acest lucru se datorează intensificării activităţii solare," - a spus el.

În ceea ce priveşte Italia, acolo în viitorul apropiat (cel puţin două luni) replicile sînt inevitabile. Şi pe tot parcursul anului se pot repeta cutremure de aceeaşi intensitate, dacă nu mai puternice, a remarcat expertul.

Vorbind despre predicţia noilor cutremure el a menţionat că astăzi este dificil de prognozat pe termen scurt: deocamdată nu există metode sigure de prognoză.

Cu toate acestea, prognoza pe termen lung este posibilă deja astăzi.
În opinia sa, oamenii ar trebui să primească informaţii în timp util despre dezastrele iminente şi ar trebui să ştie ce să facă în semenea caz.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.