Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 ianuarie 2013, 10:50 Natura şi turismul views 7727
08 ianuarie 2013, 10:50 Natura şi turismul views 7727

Asteroidul Apophis se va apropia de Terra pe 9 ianuarie

Asteroidul Apophis a intrat în atentia astronomilor în decembrie 2004, atunci cînd a fost descoperit. Este unul din cele mai periculoase obiecte spațiale și ar putea lovi Terra peste cîțiva ani.

În urmă cu nouă ani, astronomii au calculat traiectoria probabilă a lui Apophis, care are un diametru de 390 de metri. The Guardian scrie ca potrivit datelor calculate atunci, șansele ca asteroidul să lovească Terra în anul 2029 erau de 1 la 300, adică foarte mari, din punctul de vedere ale astronomilor.

NASA a publicat imediat un comunicat de presă, cerînd specialiștilor din întreaga lume să monitorizeze atent traiectoria asteroidului. Toată lumea a intrat în alertă, mai ales că noile calcule arătau că probabilitatea de impact crescuse: roca spațiala avea să lovească Pămîntul vineri, 13 aprilie 2029, șansele fiind de 1 la 45.

Din fericire însă, cîteva zile mai tîrziu, experții au revenit: nu există risc de impact în 2029, ci șapte ani mai tîrziu, însă nu este cazul să ne îngrijorăm, pericolul fiind foarte mic.

Calculele traiectoriei sale vor fi refăcute constant, iar una din cele mai bune ocazii se va ivi miercuri, 9 ianuarie, cînd Apophis va trece pe lîngă Pămînt, mai exact, la o distanță de 14,5 milioane de kilometri. De-abia pe 13 aprilie 2029, Apophis va putea fi văzut cu ochiul liber de pe Pămînt, atunci cînd va trece la numai 30.000 de kilometri de planeta noastră.

Astronomii ruși vor chiar să trimită o sondă spațială pe asteroid, pentru ca datele obținute să fie cît mai exacte, ambițioasa încercare fiind programată pentru anul 2020.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
546 locuitori

Caracuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Berlinţi, raionul Briceni. Localitatea este situată la o distanţă de 6 km sud-vest de oraşul Briceni, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 546 de oameni.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.