Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 septembrie 2013, 11:06 Natura şi turismul views 7108
17 septembrie 2013, 11:06 Natura şi turismul views 7108

În Parcul Naţional Orhei vor fi împădurite 150 ha de terenuri erodate

Foto: voceabasarabiei.net

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat ieri la Orhei, în cadrul unui seminar, proiectul “CLIMA-East: Gestionarea durabilă a păşunilor şi pădurilor publice din Parcul Naţional Orhei”, informează MOLDPRES.

În cadrul seminarului, comunităţilor locale le-au fost demonstrate beneficiile şi avantajele măsurilor de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Totodată, au fost prezentate informaţii despre bunele practici de împădurire a terenurilor degradate din R. Moldova, monitorizarea carbonului pe terenurile degradate, starea actuală a păşunilor din ţară. Participanţii la seminar au vizitat terenurile degradate propuse spre împădurire ce sînt situate în localitatea Ivancea din raionul Orhei.

Scopul proiectului lansat de PNUD este de a demonstra un model de gestionare a resurselor naturale în păşunile şi pădurile R. Moldova care sporeşte capacitatea ecosistemelor de sechestrare a carbonului în condiţiile riscurilor climaterice şi, în acelaşi timp, menţine biodiversitatea şi valorile economice.

Proiectul va cuprinde terenurile degradate cu păşuni şi pădurile amplasate în zona Parcului Naţional Orhei (33,792.09 ha) şi zona de tampon. Acesta va elabora sisteme inovaţionale de gestionare a păşunilor şi pădurilor publice pe întreg teritoriul parcului, inclusiv reabilitarea a 500 hectare de păşuni şi împădurirea a 150 ha de terenuri erodate şi neproductive, ceea ce va ajuta la evitarea deteriorării mai pronunţate a resurselor naturale.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană care va aloca în acest scop 535 de mii de euro, avînd drept partener principal Agenţia de Stat “Moldsilva”. Perioada de implementare a programului este de trei ani, urmînd să fie finalizată în anul 2016.

Cuvinte cheie:

parc , localitati , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.