Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 noiembrie 2013, 12:10 Natura şi turismul views 6237
04 noiembrie 2013, 12:10 Natura şi turismul views 6237

Circa 28 de erupţii solare, înregistrate în ultima săptămînă


Foto: realitatea.net

Aproximativ 28 de erupţii solare au fost înregistrate în ultimele şapte zile, însă radiaţiile emise de aceste fenomene nu afectează viaţa de pe Terra, putînd totuşi perturba sistemele de comunicaţii la sol şi în spaţiu, potrivit specialiştilor americani, citaţi de dailymail.co.uk.

Aceste fenomene nu înseamnă nimic altceva decît că Soarele se apropie de punctul culminant al ciclului său actual de activitate, după o lungă perioadă de acalmie, informează dailymail.co.uk. În general, un ciclu de activitate solară durează aproximativ 11 ani.

Specialiştii au urmărit ciclurile de activitate solară din 1843, cînd s-a descoperit acest fenomen, şi spun că este normal ca în perioada de vîrf să se producă multe erupţii solare. Însă specialiştii americani spun că, anul acesta, numărul erupţiilor solare de categorie mare a fost mai ridicat.

Specialiştii de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA spun că, în ultimele şapte zile, au fost înregistrate patru explozii solare de categorie X - nivelul maxim pe scara intensităţii erupţiilor - şi 24 de categorie M (intensitate medie).

Administraţia americană a emis mai multe avertismente în ceea ce priveşte perturbarea comunicaţiilor radio în ultimele două zile.

Erupţiile solare de această intensitate pot provoca perturbări grave ale telecomunicaţiilor la sol şi în spaţiu şi pot afecta sistemele de distribuţie a energiei electrice, spun specialiştii.

Holly Gilbert, de la Goddard Space Flight Center al NASA, a declarat pentru Los Angeles Times: "A fost o perioadă de acalmie în ultimele luni, deci în sfîrşit (Soarele, n.r.) s-a activat".

Erupţiile solare au fost însoţite de ejecţii de masă coronară, puternice explozii magnetice la nivelul coroanei solare care proiectează în spaţiu plasmă ionizată cu o viteză de sute de kilometri pe secundă. Ejecţiile de masă coronară pot provoca furtuni geomagnetice, ce pot afecta şi ele comunicaţiile, dar pot determina şi apariţia aurorei boreale.

Sursa: realitatea.net

Cuvinte cheie:

soare , Pamint , explozie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.