Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 ianuarie 2014, 12:24 Localitaţile Moldovei și diasporei views 12198
05 ianuarie 2014, 12:24 Localitaţile Moldovei și diasporei views 12198

Festivalul tradiţiilor şi sărbătorilor de iarnă la Molovata Nouă


Foto: moldovenii.md

Un spectacol de excepţie al tradiţiilor de iarnă a avut loc Molovata Nouă. 15 colective folclorice din satele raionului Dubăsari au prezentat cele mai frumoase colinde şi urături. Tot aici au fost organizate o expoziţie a costumelor tradiţionale de iarnă, dar şi un tîrg de meşteşuguri populare.

Pe scenă, de rînd cu adulţii, au evoluat şi tineri artişti. "Colindele sunt nişte cîntece foarte impresionante pentru noi tineretul. Noi le-am cules de la străbunii, bunicii noştri. Mereu le vom cînta cu mare plăcere şi cu mare drag", a spus o tînără.

Participanţii la festival au explicat şi semnificaţia ornamentelor şi culorilor de pe constumele lor. "Albul semnifică faptul că noi suntem de pe malul Nistrului, galbenul înseamnă că suntem bogaţi, verdele - suntem înconjuraţi de păduri, iar roşu - că suntem iubiţi de toată lumea", a declarat o doamnă.

Localnicii se mîndresc nu numai cu talentele lor artistice. "Aici se adună oamenii din localitate care se ocupă cu broderia, croşetăria şi împletitul", a adăugat şefa Direcţiei Cultură şi Turism din raionul Dubăsari, Valentina Semionova.

Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi sărbătorilor de iarnă este la cea de-a zecea ediţie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

cultura , tradiții , sarbatoare , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
778 locuitori

Logofteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Logofteni și Moldoveanca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 778 de oameni. Satul Logofteni a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.