Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 iulie 2014, 16:06 Diaspora moldovenească views 12374
Moldovenii ‒ mediatori interculturali la Padova, Italia
10 iulie 2014, 16:06 Diaspora moldovenească views 12374

Moldovenii ‒ mediatori interculturali la Padova, Italia

Primăria oraşului Padova pregăteşte mediatori interculturali de diferite etnii – figuri importante în procesul integrării migranților

Pentru a favoriza medierea interculturală şi a reorganiza relațiile între persoanele cu proveniență diferită, la oficiile administrației publice sînt angajați mediatorii interculturali care au sarcina de a facilita calea integrării, o acțiune pozitivă în procesele contaminării culturale. În perioada aprilie-iunie 2014 la Padova s-a desfăşurat un curs de pregătire a unei figuri profesionale importante într-un oraş multicultural, şi anume, aceea a mediatorului intercultural.

Totul a pornit de la inițiativa Comisiei Migranților din acest oraş, în special, de la propunerea lui Nicolae Dumbrăvanu, membru al Comisiei şi reprezentant foarte activ al Diasporei moldoveneşti de aici. Acest proiect a fost susținut, de asemenea, de către doamna Antonella Ferrandino -director administrativ al Departamentului de Amplasare şi Integrare din cadrul Primăriei oraşului Padova. Departamentul promovează creşterea spațiilor de întîlnire pentru susținerea şi valorizarea divizarii diverselor culturi prezente în oraş prin participarea asociațiilor, prin respectul principiului conviețuirii paşnice, prin comunicare şi solidarietate, susținînd integrarea cetățenilor imigranți în cadrul comunității locale.

Cursul s-a desfăşurat datorită colaborării fructuoase a mai multor profesori de la diferite universități din Italia, sociologi, antropologi, psihologi, avocați şi asistenți sociali. Scopul acestuia a fost de a forma o figură profesională capabilă să activeze în diferite sectoare : social, cultural, sanitar şi şcolar în sprijinul facilitării integrării migranților. Mediatorul nu exercită doar funcția de traducător-interpret, ci este mai degrabă au rolul "unei punţi de trecere" între migranți şi rezolvarea problemelor acestora, oferite de către serviciile publice din teritoriu, fiind un ghid al comunicării între migranți şi populația gazdă a acestei țări.

Oportunitatea de a cunoaşte mai multe despre procesele migratorii globale şi a integrării a fost acordată celor 69 de participanți de diferite etnii, înscrişi la curs, care au demonstrat încă o dată că o societate multiculturală şi multietnică poate relaționa şi coabita în prietenie şi egalitate prin cunoaşterea reciprocă. Cei mai numeroşi, ca naționalitate, au fost cetățenii moldoveni, 14 la număr, cu diferite vîrste, cuprinse între 23 – 50 de ani. Printre cei 14 sînt deja persoane care au exercitat sau exercită funcția de mediator sau facilitator cultural, ceea ce dovedeşte că cetățenii noştri s-au integrat foarte bine în societatea italiană. Majoritatea dintre ei se află pe teritoriul Italiei de mai mulți ani şi sînt membri activi ai diasporei de aici.

Mediatorii colaborează pentru orientarea şi facilitarea accesului la serviciile publice confruntîndu-se cu diferite situații de conflict şi promovînd conviețuirea civilă în comunitatea locală. Prin munca lor favorizează prevenirea şi soluționarea conflictelor prin participarea migranților la viața publică a oraşului.


Cuvinte cheie:

cultura , moldovenii , diaspora , Italia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
165 locuitori

Chilişoaia este un sat din cadrul comunei Boldureşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 165 de oameni. Satul Chilişoaia a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.