Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 noiembrie 2014, 15:58 Diaspora moldovenească views 9793
Ce riscă moldovenii, ca urmare a căderii rublei rusești
Foto: agora.md
13 noiembrie 2014, 15:58 Diaspora moldovenească views 9793

Ce riscă moldovenii, ca urmare a căderii rublei rusești

Deprecierea rublei rusești va avea efecte negative pentru moldoveni, consideră fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța.

El a declarat, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, „că în mare parte, tot ce se întîmplă acum este căderea capacităţii de a transmite bani acasă de către cetăţenii noştri care se află deocamdată pe teritoriul Rusiei", transmite agora.md.

„O bună parte va fi forţată să părăsească acest teritoriu, Rusia adică, fiind aplicate metode foarte sofisticate, prin diferite instrumente politice de a-i readuce acasă, ca ulterior să li se pună o interdicţie de a mai intra pe teritoriul Rusiei, care se va confrunta cu problema şomajului crescînd din cauza declinului economic", a mai spus Veaceslav Negruța.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor a exlicat cum deprecierea rublei ar reduce transferurile: „Cu ruble mai multe ar trebui să fie cumpărată, de exemplu, o cantitate de o sută de dolari de către cetăţeanul nostru, ca să o transmită ulterior familiei sale. Dar ruble mai multe nu vor fi, pentru că economia rusească intră în declin, respectiv, mai puţine transferuri către Republica Moldova, către familiile celor care muncesc peste hotare".

Veaceslav Negruța a subliniat că și schimburile comerciale au de suferit. suferit: „din cauza acelor embargouri impuse de către partea rusă către anumite produse, principalele produse de export pe care Republica Moldova le exporta în Rusia (...) Da, efectul imediat a fost unul greu de suportat pentru producătorii noştri. Pentru perioadă lungă de timp, totuşi este şi un beneficiu, că suntem acum mult mai bine pregătiţi a face faţă acestor provocări pe care economia rusească în următorii trei-cinci ani o va simţi, acel declin economic, cu toate consecinţele".

De la începutul acestui an, rubla s-a depreciat cu 29% faţă de dolar, pe fondul scăderii preţurilor la produsele petroliere şi a unor noi avertizări din partea UE şi a Statelor Unite ale Americii privind extinderea sancţiunilor economice.

Sursa: agora.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , bani , Rusia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
82 locuitori

Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.