Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 decembrie 2014, 14:36 Diaspora moldovenească views 11305
România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!
Foto: icgg.org
05 decembrie 2014, 14:36 Diaspora moldovenească views 11305

România, Grecia, Bulgaria şi Italia – cele mai corupte din UE!

România, Grecia, Bulgaria şi Italia sunt cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând ţară foarte coruptă) la 100 (ţară fără corupţie) în Indicele de percepţie asupra corupţiei în 2014, publicat miercuri de Coaliţia globală împotriva corupţiei Transparency International.

România înregistrează acelaşi indice ca anul trecut, dar mai slab decât în 2012, când a avut un scor de 44.

Pe prima poziţie atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global se află Danemarca, cu un indice de percepţie asupra corupţiei de 92. La polul opus, Coreea de Nord şi Somalia împart ultimul loc, cu doar 8 puncte.

Danemarca are un stat de drept puternic, sprijin pentru societatea civilă şi reguli clare care guvernează comportamentul celor care ocupă funcţii publice. Totodată, ţara a dat un exemplu anul acesta, în noiembrie, anunţând că vizează crearea unui registru public care să includă informaţii privind proprietatea efectivă pentru toate companiile constituite în Danemarca. Această măsură, la fel ca cele anunţate de Ucraina şi Marea Britanie, va îngreuna ascunderea celor corupţi în spatele companiilor înregistrate sub numele altor persoane.

Alte state membre UE cu nivel al corupţiei mic sunt Finlanda (indice 89, poziţia 3 la nivel mondial), Suedia (indice 87, poziţia 4 din 175 la nivel mondial), Olanda (indice 83, poziţia 8 la nivel global) şi Luxemburg (indice 82, poziţia 9 la nivel global).

Germania se află pe poziţia 12 din 175, cu un indice de 79, Marea Britanie pe poziţia 14 cu un indice de 78 şi Franţa, la fel ca Estonia, pe poziţia 28 cu un indice de 69.

SUA se află pe poziţia 17, la fel ca Irlanda, Hong Kong şi Barbados, cu un indice de 74, faţă de indicele 73 înregistrat anul trecut, în timp ce Rusia pe poziţia 136, la fel ca Iran, Liban, Nigeria şi Kârgâzstan, cu un indice 27.

Potrivit aceluiaşi document, corupţia reprezintă o problemă pentru toate economiile, iar principale centre financiare din UE şi SUA trebuie să acţioneze alături de economiile în creştere rapidă pentru a-i împiedica pe cei corupţi să scape nesancţionaţi. (M.C)

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

coruptie , UE , Romania , Grecia , Bulgaria , Italia , statistica

Comentarii

 (1)
  • #1 kkk Răspunde Citează selecţia
    Xреново, что и говорить, но ещё хуже дела у Украины и России, не говоря уже о наших "африканских братьях", латиносах Центральной и Южной Америки, и, конечно, o наших "заблудших среднеазиатских овечках", так необуманно цепляющихся за "спасительный СНГ и Таможенный Союз".
     
    *
    Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

    *
    Cod Antispam:

    În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

    Localitățile Republicii Moldova
    Statut:
    Sat
    Prima atestare:
    1929
    Populația:
    103 locuitori

    Romanovca este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Localitatea Romanovca se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 103 oameni. Cătunul Romanovca a fost întemeiat în anul 1929.

    Biblioteca
    Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.