Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 decembrie 2014, 16:18 Diaspora moldovenească views 10943
Colete pentru moldovenii de peste hotare, în ajun de sărbători
Foto: justyourway.ru
23 decembrie 2014, 16:18 Diaspora moldovenească views 10943

Colete pentru moldovenii de peste hotare, în ajun de sărbători

Bucate tradiţionale la pachet. Sticle cu vin de casă şi dulciuri coapte după reţeta bunicii. Aceste bunătăţi ajung tradiţional la rudele care muncesc peste hotare şi care nu au posibilitatea să vină acasă de Crăciun.

Din pungă nu lipsesc murăturile, dar şi fructele moldoveneşti.

Ecaterina Negru are şase copii. Cinci dintre ei sunt plecaţi la muncă în Federaţia Rusă. În fiecare an, de Crăciun, femeia pregăteşte un pachet special pentru copiii ei:

"Am pregătit carne de iepure, roșii marinate, brânză de oaie, castraveți marinaţi, dulceață, câte puţin de toate cele. Un pachet ne costă în jur de 400 de lei", a spus Ecaterina Negru.

"Noi tot primim de la dânşii cadouri, mai mulţi bani ne trimit să achităm apartamentul pentru cu 800 de lei nici până la magazin nu ne ajunge. Şi mai trimit şi ei bomboane, îmbrăcăminte pentru mama şi pentru tata", a mai spus doamna Ecaterina Negru.

Copiii şi nepoţii aşteaptă cu nerăbdare darurile de Crăciun. Cel mai mult însă îşi doresc:

"Da ce să trimiteţi: căldură părintească."

În timp ce unii trimit cadouri, alţii pleacă în vizită la rudele stabilite peste hotare.

"Am pregătit rochii la fete de Anul Nou, de crăciunițe, şi un pic de băutură, şi un cuvânt bun, un pic de făină de măliguţă, acolo n-au de porumb şi de toate."

Şoferii spun că vameşii nu le permit să transporte colete. Din acest motiv, s-a mărit numărul de pasageri care pleacă de sărbători în Europa.

"Pasageri sunt mai mulţi. Mai mult de sărbători", a spus șoferul Valeriu Gavriliță.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, săptămâna trecută frontiera Republicii Moldova a fost traversată de 287 de mii de persoane, de aproape 40 de mii de autoturisme, peste 14 mii de autocamioane și aproximativ 1800 de autocare.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , sarbatoare , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
292 locuitori

Sărătenii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de oameni. Satul Sărătenii Noi a fost menționat documentar în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.