Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 septembrie 2015, 11:22 Diaspora moldovenească views 8084
Kalinin: moldovenii sînt foarte muncitori, de aceea munca lor este apreciată în Rusia
15 septembrie 2015, 11:22 Diaspora moldovenească views 8084

Kalinin: moldovenii sînt foarte muncitori, de aceea munca lor este apreciată în Rusia

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia afirmă că cetățenii FR îi primesc cu placere pe muncitorii migranți din Moldova la lucru.

La șantierele de construcție a blocurilor locative din Krasnodar au apărut plăci cu avize, unde constructorilor din Moldova li se aduc mulțumiri pentru înălțarea blocurilor respective. "Locuitorii acestrei case îi mulțumesc echipei de construcție din Republica Moldova", se spune în textul de pe una dintre plăcuțele în cauză. Plăcuțele au fost instalate la inițiativa echipei locale de artă "Lucrătorii migranți sub protecție".

Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia Alexandr Kalinin într-un interviu pentru Sputnik.md a spus că, în majoritatea cazurilor, rușii sînt mulțumiți de munca concetățenilor noștri. "Chiar și rușii înstăriți preferă să angajeze femei de serviciu, guvernante și bone din Republica Moldova. Iar pentru aceasta există o explicație – înfățișarea slavă și nivelul de educație al cetățenilor noștri", consideră intervievatul.

"Cetățenii noștri vorbesc foarte bine limba rusă. Ei își cunosc bine meseria. Acum tot mai mulți dintre acei care vin să lucreze sînt profesori, muzicieni de succes, adică oameni care pot educa copii, îi pot învăța artele și, în special, muzica, limbile străine", a spus Kalinin.

Potrivit spuselor lui, "cetățenii Republicii Moldova sînt foarte muncitori". "Unul dintre cele mai mari atuuri ale moldovenilor e acela că noi facem totul cu dragoste și calitativ", a spus Kalinin.

Conform diverselor estimări, în Federația Rusă lucrează aproximativ 700 mii de cetățeni din Republica Moldova, majoritatea acestora lucrează anume în industria construcțiilor. Exodul în masă a cetățenilor apți de muncă din republică în străinătate a început în anii 1999-2002, fiind determinat de situația financiară și economică dificilă din Republica Moldova și de rata ridicată a șomajului.

Sursa: moldova.ms

Cuvinte cheie:

moldovenii , Rusia , munca , migratie , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1804
Populația:
692 locuitori

Moşeni este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîșcani şi la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 692 de locuitori. Satul Moșeni a fost menționat documentar în anul 1804.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.