Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 noiembrie 2016, 17:16 Diaspora moldovenească views 11147
Ostalep: Cui să-i fie oferit dreptul la vot în străinătate (Video)
15 noiembrie 2016, 17:16 Diaspora moldovenească views 11147

Ostalep: Cui să-i fie oferit dreptul la vot în străinătate (Video)

Aceasta este o problemă foarte serioasă, este una conceptuală într-atît, încît poate fi și trebuie să fie discutată la nivelul societății și al Parlamentului. Aceasta este o întrebare conceptuală.

Există persoane care nu neapărat trimit bani acasă. În ce măsură putem avea încrede în persoana care nu vine în Moldova, nu vede realitatea, nu-i cunoaște chiar pe acei politicieni care au apărut în acest răstimp, dar ea contribuie și, astfel, ne alege nouă, acelora care locuim aici, conducerea. Aceasta este o întrebare foarte serioasă, la care poate da răspuns doar societatea. Ne convine nouă un astfel de sistem sau nu. Acest lucru l-a declarat pentru moldovenii.md Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate.

Cu privire la experiența altor state și problema categorilor de persoane din diasporă care trebui să fie limitate în dreptul de a vota și cine din diasporă e în drept să voteze Valeriu Ostalep a subliniat, de asemenea, că potrivit Constituției, nimeni nu are dreptul de a fi limitat în dreptul de a vota.

„Reieșind din interesele noastre eu m-aș gîndi să le oferim drept de vot contribuabililor noștri. Pentru că persoanele care nu vin timp de 10-15 ani în țară, iar din aceștia vor fi tot mai mulți și mai mulți, ei oferind 5% din totalul de voturi. Adică din punct de vedere politic, există posibilitatea de a intra în contact cu aceste diaspore și de a influența politica noastră. Este o chestiune ce trebuie pusă în discuție. Contribuabilii ar trebui să participe în mod obligatoriu, altfel toate astea au un caracter, în general, formal. Nu ești aici, nu vii aici, nu participi la dezvoltarea acestei țări și a acestei societăți în niciun fel, influențezi însă conducerea și parcursul ei.

Această întrebare ar trebui discutată foarte serios, în primul rînd, cu diaspora. Membrii diasporei trebuie să-și expună punctul de vedere referitor la această chestiune. Planifică ei oare să revină și dacă da, atunci cînd? Doresc ei să primească pensia moldovenească etc. Există o mulțime de întrebări!"

Reamintim că migranții diferitor state au restricții la exercitarea dreptului său de vot în străinătate. De exemplu, cetățenii plecați din Noua Zeelandă, Anglia, Canada, Australia etc. a căror perioada de ședere în străinătate depășește un anumit interval de timp:

Marea Britanie – maximum 15 ani

Canada – maximum 5 ani

Noua Zeelandă – maximum 3 ani

Australia – maximum 6 ani

Cuvinte cheie:

diaspora , votare , drepturi , Valeriu Ostalep

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.