Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 august 2017, 17:23 Diaspora moldovenească views 5300
Copiii din diasporă s-au reunit la o nouă ediţie a Programului DOR
22 august 2017, 17:23 Diaspora moldovenească views 5300

Copiii din diasporă s-au reunit la o nouă ediţie a Programului DOR

Şi-au propus să-şi facă prieteni noi, să cunoască îndeaproape tradiţiile naţionale şi să se simtă parte din ţară, chiar şi pentru cîteva zile. Optzeci de copii ai cetăţenilor moldoveni, stabiliţi peste hotare, au ţinut astăzi drumul spre Tabăra Dor, eveniment organizat în cadrul Zilelor Diasporei în Moldova. Timp de o săptămînă, adolescenţii vor socializa cu semenii lor de acasă şi vor fi implicaţi în diferite activităţi de promovare a valorilor neamului.

Cei o sută de copii din diaspora au purces la drum, spre Holercani, plini de emoţii: pentru unii - de revedere, pentru alţii însă - de curiozitate şi dor de ţară. Cei mai mulţi dintre aceştia s-au născut în ţara gazdă unde s-au stabilit cu mult timp în urmă părinţii, însă limba şi istoria baştinei n-au ignorat-o niciodată.

„Vin din Portugalia. Vreau să mă distrez cu prietenii, să-mi amintesc bunele timpuri de anul trecut. Mama insistă că să vorbim limba maternă acasă. Sper să mă distrez, să-mi fac prieteni noi, să învăţ mai multe despre Moldova şi să cunosc mai multe despre ţara asta. M-am născut în Italia şi n-o cunosc prea bine. Să petrecem frumos, să cunoaştem alţi copii. Vin din Grecia", au spus cîțiva dintre participanți.

Cei mai emoţionaţi au fost părinţii, care şi-au petrecut odraslele cu un gust dulce-amar, pentru că n-au avut posibilitatea de a-i creşte acasă.

„Sper să-i aducă dorinţa de a se întoarce în Moldova, pentru că nu prea vrea, cînd vede toate neajunsurile. Ea se consideră italiancă. Noi ne străduim să nu uite limba maternă. Anul trecut a fost nepoţica mea la tabără şi tare i-a plăcut", au spus unii părinți.

Organizatorii taberei de vară DOR de la Holercani spun că printre participanţi se regăsesc atît copii ai moldovenilor aflaţi în străinătate, cît şi cei de acasă.

„Sînt o sută de copii, 80 din diasporă, 14 ţări diferite şi 20 de copii aleşi prin selecţie din Republica Moldova. Programul este destinat copiilor din diasporă, ei trebuie să cunoască cultura, valorile, tradiţiile şi de ce nu limba. Sînt activităţi culturale, lingvistice care urmează să implice copiii", a menționat consultantul principal al Biroului Relații cu Diaspora, Nadejda Zubco.

Tabăra DOR (Diasporă Origini Reveniri) îşi va încheia activitatea în acest an pe 28 august.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.