Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 ianuarie 2018, 16:00 Diaspora moldovenească views 22882
Dreptul la pensie, recunoașterea permiselor auto și diplomelor - probleme cheie ale moldovenilor din Spania (Foto)
31 ianuarie 2018, 16:00 Diaspora moldovenească views 22882

Dreptul la pensie, recunoașterea permiselor auto și diplomelor - probleme cheie ale moldovenilor din Spania (Foto)

La data de 27 ianuarie, o delegație din Moldova formată din reprezentanți ai Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat și reprezentantul Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova (OIM), aflîndu-se în vizită de lucru în Spania, au avut întîlnire cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova din or. Barcelona.

În cadrul întîlnirii, discuțiile s-au axat în mare parte asupra posibilității încheierii unui Acord de protecție socială între Spania și Republica Moldova. Un alt subiect abordat a fost recunoașterea permiselor de conducere, precum și recunoașterea actelor de studii în Regatul Spaniei.

La 28 ianuarie, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei a avut o altă întrevedere cu membrii diasporei din or. Madrid. Conaționalii noștri au venit cu propunerea către delegația de la Chișinău de a vizita repetat asociațiile din diasporă, pentru a discuta în mod direct cu membrii comunității problemele cu care se confruntă peste hotare și a identifica, în comun, soluții practice imediate. De asemenea, concetățenii noștri din Spania au afirmat că este destul de dificil ca să organizeze evenimente culturale și, în context, au solicitat suportul BRD în organizarea evenimentelor cu impact major.

O altă inițiativă, venită din partea cetățenilor moldoveni din Madrid a fost implicarea diasporei în elaborarea planului de acțiuni privind dezvoltarea turismului nostalgic și cooptarea experienței diasporei în acest sens. Totodată, s-a propus înființarea unei asociații în diasporă între moldovenii care lucrează sau sînt pasionați de turism, care vor contribui la promovarea domeniului sus-menționat.

Menționăm că, în perioada 27-30 ianuarie, o delegație din Republica Moldova efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, pentru a avea consultări cu diaspora. Pe durata consultărilor se intenționează a fi identificate problemele stringente ale migranților / diasporei și discutate unele soluții practice imediate; consultarea membrilor diasporei în vederea elaborării unor politici, programe sau servicii publice care ar contribui la soluționarea pe termen mediu și lung a problemelor cu care se ciocnesc cetățenii R.M. în Spania; examinarea oportunităților perfecționării cadrului bilateral de cooperare cu Spania în baza priorităților enunțate de către conaționali.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , diploma , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.