Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2012, 12:18 Realitatea moldovenească views 5106
25 aprilie 2012, 12:18 Realitatea moldovenească views 5106

Ministerul Economiei consideră că pentru companiile moldovenești ar exista un risc în perspectiva creării Zonei de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu UE

Ministerul Economiei consideră că pentru companiile moldovenești ar exista un risc în perspectiva creării Zonei de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu Uniunea Europeană și că ar fi necesară o „vaccinare înainte de deschiderea pieței interne pentru companiile din UE”. Declaraţia aparţine ministrului Economiei Valeriu Lazăr şi a fost lansată în cadrul unui dialog cu membrii „Trade Club Moldova”, organizaţie care întruneşte 27 de consilieri economici ai ambasadelor acreditate în republică, relatează MOLDNEWS.

Diplomații s-au arătat interesați în mod special de perspectivele procesului de privatizare din Moldova, stabilirea relațiilor cu Rusia, inclusiv sub aspectul asigurării cu gaze naturale, de relațiile cu UE și procesul creării zonei de liber schimb.

Valeriu Lazăr a menționat că impactul situației din zona euro nu ar trebui calificat drept unul dramatic pentru Moldova, deoarece „produsele şi serviciile moldoveneşti pot fi mai competitive pe piaţa europeană, dacă aceasta va fi afectată de criză. În același timp, piața rusă împreună cu noile piețe, precum este China, ar putea compensa parțial eventuala pierde a pozițiilor exportului în Europa".

Referindu-se la crearea zonei de liber schimb cu UE, ministrul a menționat că "se va încerca realizarea unui echilibru între interesele companiilor şi cele ale consumatorilor, astfel încît primele să devină cît mai competitive atît pe o piaţă comună a UE, cît şi pe o piaţă locală deschisă companiilor străine, dar în acelaşi timp să ofere consumatorilor produse şi servicii de înaltă calitate".

Totodată, instituția planifică o serie de proiecte pentru consolidarea competitivității agenților economici locali, inclusiv cofinanțarea studiilor de fezabilitate privind activitățile în diverse domenii, implementarea sistemului de management al calității, modernizarea instalațiilor, utilajelor și echipamentelor de producție, etc.

Comentarii

 (1)
  • #1 georg Răspunde Citează selecţia
    Нашлись люди, которые начали задумываться о последствиях!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.