Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 aprilie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5329
25 aprilie 2012, 15:40 Realitatea moldovenească views 5329

La Bălți va fi lansată inițiativa de a respinge disciplina „Istoria Românilor”

În școlile de la Bălți nu va fi studiată așa-numita „Istorie a Românilor”. Joi, în cadrul sesiunii Consiliului Municipal, fracțiunea Partidului Comuniștilor va face o declarație în acest sens, informează GZT.md, citată de MOLDNEWS.

Consiliul le consideră ca fiind în deplină concordanță cu promisiunea anterioară a comuniștilor de „nesupunere” dispozițiilor antipopulare ale conducerii politice a țării.

Fracțiunea PCRM din consiliul Bălți a menționat că introducerea disciplinei „Istoria Românilor”, însuși denumirea căreia contestă existența poporului moldovenesc care, conform Constituției, este purtătorul statalității țării noastre, educă tînăra generație în spiritul valorilor statului vecin, care la nivel oficial promovează o politică de românizare a așa-zisei „Basarabii”.

"Consilierii comuniști consideră că în municipiul multinațional Bălți, la fel cum și în toată Europa civilizată, mai ales, în contextul integrării europene declarate de către partidele de la guvernare, s-ar impune predarea disciplinei „Istoria Integrată”, un curs introdus în curriculă la recomandarea Consiliului Europei din anul 2006", a declarat o sursă din cadrul fracțiunii.

Această inițiativă este a doua deja, după Găgăuzia, și de aceea nu mai poate fi calificată drept una care ar purta un caracter strict politic.

Comuniștii intenționează să-și îndemne colegii din partidele componente ale Alianței pentru Integrare Europeană să se alăture deciziei respective, „dacă le este scumpă statalitatea Republicii Moldova”.

Amintim, că ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi califică aceste măsuri ale autorităților locale drept un pas care „contravine intereselor de stat ale Republicii Moldova”.

Comentarii

 (1)
  • #1 georg Răspunde Citează selecţia
    Как можно НЕ ЛЮБИТЬ свою Родину и свою страну,чтобы заставить детей своей страны изучать историю другого государства?   
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
292 locuitori

Sărătenii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de oameni. Satul Sărătenii Noi a fost menționat documentar în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.