Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 august 2013, 11:25 Realitatea moldovenească views 16938
03 august 2013, 11:25 Realitatea moldovenească views 16938

România are nevoie de cetăţenii Moldovei, care gîndesc româneşte

Cauzele politicii etnice a României în domeniul învăţămîntului le constituie necesitatea de a avea în Moldova oamenii săi, a declarat joi pentru agenţia Novosti-Moldova Emil Ciobu, istoric şi diplomat, ambasador al R. Moldova în România din 1994 pînă în 2004.

Potrivit spuselor lui, „scopul României este de a destabiliza situaţia în Moldova prin aşa-numiţii „români etnici”, care au învăţat peste Prut şi, ca rezultat, au început să gîndească româneşte”.

„Doar nu întîmplător partea română le solicită abiturienţilor moldoveni acte de apartenenţă la naţiunea română”, - a explicat Ciobu.

El a adăugat că „la Bucureşti au înţeles deja că din partea cetăţenilor moldoveni nu există nici o reacţie pozitivă la un anumit gen de propagandă şi acum au decis să acţioneze prin atare metode”.

Comentarii

 (1)
  • #1 ioanic Răspunde Citează selecţia
    UE, CE, PE vor ajunge si la respectarea standardelor UE si in domeniul educatiei. Romania s-a obligat sa ajute R.Moldova pe calea integrarii europene, iar asta ar insemna ca la liceele si facultatile din Romania liceenii si studentii din R.Moldova ar trebui sa fie educati PRIMORDIAL in spiritul de CETATENI COMUNITARI EUROPENI, cu viziuni democratice, respectuosi fata de drepturile si libertatile altor persoane, grupuri, comunitati, minorityati, popoare si nici intr-un caz cu conceptii preluate din dictaturile nationaleiste de trista amintire ale Romaniei, bazate pe DISCRIMINARE, DEFAIMARE, NEGARE, EXPANSIONISM, EXTREMISM, XENOFOBIE, SOVINISM, PAN ROMANISM etc. Insasi societatea civila, ONG-urile ar trebui sa ceara de la autoritati dreptul lor la o educatie dupa STANDARDELE COMUNITARE EUROPENE. 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.