Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2012, 10:35 Diaspora moldovenească views 5752
29 septembrie 2012, 10:35 Diaspora moldovenească views 5752

La Chişinău a fost deschis Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi

Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi a fost deschis, vineri, 28 septembrie, la Chișinău. CIMM îşi propune să-i documenteze pe muncitorii migranţi în ceea ce priveşte drepturile pe care le au atunci cînd pleacă la muncă într-o ţară europeană. Centrul este o iniţiativă sindicală şi activează în parteneriat cu Centrul American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii şi Uniunea Internaţională a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF) cu sediul la Geneva. Consultaţiile juridice acordate de CIMM sînt gratuite.

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 880.000 de muncitori migranţi din ţările UE sunt victime ale muncii forţate, majoritatea activînd în domenii precum agricultura, lucrul casnic, la fabrici sau în construcţii.

Legislaţia internaţională califică fenomenul muncii forţate drept crimă care se pedepseşte penal. Victime ale muncii forţate sunt în special femeile - 58 procente, iar 30 procente din cazuri ţin de exploatarea sexuală. Europa Centrală şi de Sud Est, precum şi CSI sînt regiunile cu cel mai mare grad de muncă forţată, cu o prevalenţă de 4,2 la o mie de locuitori.

“Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi îşi propune să-i documenteze pe cetăţeni, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute. Fiecare muncitor migrant trebuie să ştie că are anumite drepturi fundamentale în ţara de destinaţie, indiferent dacă a semnat contract cu angajatorul sau lucrează informal. De asemenea, el trebuie să ştie că într-o ţară străină are aceleaşi drepturi în domeniul muncii, ca şi muncitorii originari din ţara respectivă”, informează MOLDPRES.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
921 locuitori

Ghioltosu este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 921 de oameni. Satul Ghioltosu a fost menționat documentar în anul 1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.