Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 martie 2013, 09:27 Diaspora moldovenească views 6450
15 martie 2013, 09:27 Diaspora moldovenească views 6450

Gastarbeiterii din Rusia vor fi obligați să cunoască 850 de cuvinte rusești

Ministerul educației și și cercetării din Rusia a publicat pe site-ul său cîteva documente ce reglementează nivelul de cunoaștere a limbii ruse pentru muncitorii migranți, dar și testarea și certificarea lor, scrie Vesti.ru.

Vocabularul de bază pe care trebuie să-l cunoască migrantul, este estimat la 850 de cuvinte rusești. Din punctul de vedere al oficialilor, anume atîtea cuvinte trebuie să cunoască un străin pentru a putea citi și înțelege sensul unui text. În plus, el trebuie să fie capabil să pronunțe și să scrie fraze logice legate în dialoguri cu caracter social-uzual, se menționează în publicație.

În alt document, publicat pe site-ul ministerului se menționează regulamentul de organizare a testărilor pentru limba rusă ca limbă străină și alegerea universităților unde se vor efectua testările migranților. Rectorilor acestor universități li se cere să facă în format electronic evidența celor ce au trecut testarea și să transmită aceste date la Servicul Federal de Migrație.

Într-un alt document al ordinului se explică regulamentul de primire a certificatelor ce dovedesc testarea pentru limba rusă și cerințele tehnice față de ele. Potrivit documentului, Certificatul privind nivelul de cunoaștere a limbii ruse ”De bază pentru muncitorii migranți” este valabil 5 ani. Certificatele privind celelalte nivele de cunoaștere a limbii ruse sunt valabile pe termen nelimitat.

Autorul articolului amintește că în luna decembrie a anului trecut, în Rusia a intrat în vigoare legea care îi obligă pe muncitorii migranți să dețină un certificat ce atestă cunoașterea limbii ruse. Dar, momentan, aceste cerințe sunt valabile doar pentru cetățenii țărilor ce nu necesită vize (Belarus, Ucraina, Kazahstan, Azerbaijan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Armenia și Moldova) și care doresc să lucreze în domeniile de comerț cu amănuntul, de deservire a populației și a serviciului comunal locativ.

Cuvinte cheie:

diaspora , Rusia , limba , studii , examen

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
484 locuitori

Leca este un sat din cadrul comunei Antoneşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de oameni. Satul Leca a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.