Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iulie 2013, 12:04 Localitaţile Moldovei și diasporei views 10114
09 iulie 2013, 12:04 Localitaţile Moldovei și diasporei views 10114

Orașul Cahul a găzduit Festivalul Folcloric „Nufărul Alb”


 Foto: youtube

Nufărul Alb se deschide odată la doi ani. Mai exact festivalul folcloric cu acelaş nume, care se desfăşoară la Cahul şi la care participă ansambluri din diferite ţări. De aceea, săptămîna aceasta în sudul Moldovei a fost mare sărbătoare, iar aseară evenimentul s-a încheiat cu un adevărat carnaval al portului naţional. La ediţia din anul curent, au venit folclorişti din România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Ucraina şi Belarus,informează prime.md.

Străzile din Cahul au fost pline de culoare. Fiecare participant a defilat în straiele naţionale specifice ţării din care vine şi a arătat cu mîndrie că-şi păstrează tradiţiile. De altfel, acesta şi este conceptul Festivalului Internaţional „Nufărul Alb”, organizat la Cahul încă din 1989.

Apoi fiecare ansamblu a demonstrat că nu numai unde joacă moldovenii, acolo pămîntul geme. Au încins hore şi au cîntat în toată voia în cea mai dansantă piaţă din Cahul, Piaţa Horelor. Oaspeţii festivalului spun că au cunoscut tradiţiile altor ţări şi au avut posibilitatea să viziteze locurile fumoase din Moldova.

Cahulenii, dar şi cei veniţi din toată ţara şi din străinătate, spun că aşteaptă cu plăcere cei doi ani ca să urmărească festivalul. La ediţia din acest an, participanţii la festival au ţinut concerte nu numai în Cahul, dar şi în alte sate din raion, iar la sfîrşitul evenimentului fiecare ansamblu a primit cîte un trofeu.

Pe vremuri, acest festival era organizat la Lacul Sărat din oraş, scena era improvizată chiar pe apă, iar spectatorii admirau prestaţiile de pe mal. De cîţiva ani, de cînd lacul a secat, concertele se dau în mare parte în Piaţa Horelor. Cea de-a 13 ediţie a festivalului Nufărul Alb a costat autorităţile circa 350 de mii de lei.

Sursa: prime.md

 

Cuvinte cheie:

Moldova , Festival , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.