Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2013, 15:55 Diaspora moldovenească views 15496
02 octombrie 2013, 15:55 Diaspora moldovenească views 15496

Ce locuri de muncă pot găsi în UE cetățenii din CSI

Foto: segodnya.ua

Acordul de asociere, care probabil va fi semnat de Ucraina și Republica Moldova cu Uniunea Europeană, în noiembrie, deschide noi perspective, inclusiv - posibilitatea de a lucra pe piața europeană în mod legal și fără permise speciale. Dar această piață nu este deschisă complet. Există restricții introduse de către fiecare țară în parte, pe baza legislației naționale.

În Europa nu este simplu să obții un permis de muncă. Deaceea, în primul rînd ușile sînt deschise pentru specialiștii de înaltă calificare. În Lumea Veche permanent este nevoie de ingineri, medici, farmaciști și specialiști IT. Adesea cetățenii din CSI sînt în afara competiției pe piața europeană atunci cînd vine vorba de lucru cu clienții străini: turiști, cumpărători, vizitatorii hotelurilor.

În țări precum Italia și Marea Britanie sînt o mulțime de turiști bogați rusofoni. Prin urmare, acolo este nevoie de vînzători cu înaltă calificare în magazinele de elită.

În timp ce în unele țări există programe pentru atragerea de personal din străinătate, profesioniștii noștri se confruntă cu o concurență acerbă din partea localnicilor. Dacă la locul de muncă pretinde un european, atunci, desigur, angajatorulîl preferă.

Este important ca angajatul să posede experiența și educația necesare pentru compania din străinătate. Dar dacă o companie este cu adevărat interesată de specialist nici măcar nu are nevoie de cunoștințe de limbă. De exemplu, pentru un specialist IT este important să cunoască limba engleză și poate lucra în condiții de siguranță în Germania, fără a cunoaște limba germană. Mulți angajatori chiar plătesc pentru cursurile de limbă pentru angajații lor. Pentru a lucra în Europa trebuie să legalizezi diploma, dar adesea angajatorii ajută cu traducerea documentelor. Aveți nevoie, de asemenea, de un permis de muncă, dar și acest lucru poate fi suportat de angajator.

Sursa: finance.ua

Cuvinte cheie:

munca , CSI , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1863
Populația:
845 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Cîşla este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 845 de oameni. Satul Cîşla a fost menționat documentar în anul 1863.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.