Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 octombrie 2013, 11:10 Diaspora moldovenească views 12198
16 octombrie 2013, 11:10 Diaspora moldovenească views 12198

Moldovenii – campioni în a exporta talente


Sîntem campioni în a exporta talente. De data aceasta vorbim de instrumentiștii nostri, care spun că acasă nu se pot realiza. Așa că ajung la cele mai prestigioase instituții de învățămînt de peste hotare și obțin în țări străine cele mai valoroase premii. Este și cazul unui tînăr care în acest an a primit șansa să studieze gratis la una dintre cele mai scumpe școli de muzică din Londra.

Cu doar un an în urmă Dan-Iulian Druțac cînta în fața unei comisii din Londra. Membrii comisiei au venit în liceul Ciprian Prumbescu, în care tînărul învăța, pentru a descoperi talente. Așa că Iulian a fost invitat la Londra pentru a participa la Competiția Internațională Whitgift, ca să concureze cu alți instrumentiști din întreaga lume.

In aprilie curent un grup de perosane din Londra au organizat un concurs la care a participat Dan-Iulian Druțac și a cîștigat grand prixul.

De atunci viața lui s-a schimbat radical. Marele premiu i-a oferit șansa de a studia gratis la Whitgift, unde un an de studii costă peste 32 mii de dolari. Pe lîngă asta, școala îi acoperă și toate cheltuilele de cazare și masa.

Părinții băiatului spun că sînt foarte mîndri de fiul lor. Tatăl este și el instrumentist în orchestra "Lăutarii" și spune că datorită băiatului și-a văzut marele său vis împlinit.

In aceeași școală, predă vioara un moldovean de numai 21 de ani. Este vorba de Grig Cuciuc, primul moldovean care a ajuns să primească bursă la această instituție. Pe lîngă faptul că e profesor, face și ultimul an la conservatorul regal din Londra.

In acest an la Whitgift au obținut burse doi moldoveni.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , talent , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
506 locuitori

Moara Domnească este un sat din cadrul comunei Viişoara, raionul Glodeni. Localitatea Moara Domnească se afla la distanța de 17 km de orașul Glodeni și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 506 oameni. Satul Moara Domnească este atestat în 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.