Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 octombrie 2013, 15:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 14432
16 octombrie 2013, 15:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 14432

Satele transnistrene se depopulează


Foto: nr2.ru

Din cei 920 de locuitori din cele două sate ale sovietului sătesc Dubovo din raionul Dubăsari, situat la granița cu Ucraina au rămas doar 520. Populația din aceste sate din 1990 a scăzut cu aproape jumătate, potrivit "Novii Reghion".

Mulți săteni din Dubovo și Goianul Nou au plecat în străinătate pentru ședere permanentă sau la muncă. Mortalitatea pe teritoriul localității este mai înaltă decît natalitatea. În acest an s-au născut doar trei copii, iar au decedat cinci persoane.

În ultimii 10 ani o mare parte a satului trăiește fără alimentarea centralizată cu apă potabilă. Singura fîntînă arteziană nu este în măsură să asigure cu apă toți localnicii.

În 2000 satul Dubovo a fost gazificat. Cîțiva ani un sfert din populație, școala, centrulmedical au beneficiat de încălzire cu gaze naturale. Apoi, pe neașteptate aprovizionare a fost sistată.

"Noi de multe ori ne întrebăm: cît de atractivă este viața în satele noastre pentru ca tineretul să rămînă la baștină, să întemeieze familii? Ca să nu mai vorbim de faptul ca să revină cei care au plecat demult din sat. Realitatea vorbește de la sine - nu vedem nicio perspectivî", - a declarat șeful administrației locale Andrei Mironov.

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

Transnistria , populatia , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1536
Populația:
2529 locuitori

Drăgăneşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drăgănești, Sacarovca și Chirileni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2529 de oameni. Satul Drăgănești a fost menționat documentar în anul 1536 cu numele Pîrtești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.