Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 octombrie 2013, 12:23 Diaspora moldovenească views 37231
18 octombrie 2013, 12:23 Diaspora moldovenească views 37231

Italia răsună de nunțile moldovenilor


Moldovenii plecați peste hotare au luat și o bucată de Moldova cu ei. Au luat chefurile, sărbătorile naționale, biserica, ba chiar sarmalele și mămăliga. In plină criză, ai noștri își fac niște nunți și cumetrii de răsună toată Italia. Așa că unii au profitat și și-au creat pe această bază afaceri prospere.

Dumitru Triboi și-a facut o nuntă de toată frumusețea cu jucatul colacilor, găinii, covoarelor și a tot ce s-a putut juca. A avut 170 de invitați, aproape toți moldoveni. Și deși de aproape doi ani nu are de lucru, a făcut și o cumătrie de s-au rupt tobele.

Oricît de greu ar fi, pentru moldoveni cheful e chef. Ei, uite pe astfel de slăbiciuni tipic moldovenești această femeie și-a facut o afacere prosperă. Cu ajutorul soțului său, italian, femeia a cumpărat un restaurant cu două săli mari și o terasă în care moldovenii își joacă nunțile, cumetriile și zilele de naștere.

Și chiar dacă moldovenii se află la mii de kilometri de casă, mamaliga și sarmalele ocupă locuri de frunte în meniu. În plus, aproape în fiecare oraș european populat de moldoveni există un magazin cu delicii pe care numai noi știm să le apreciem.

Moldovenii din străinătate nu uită nici de sărbătorile naționale. La Padova, ziua limbii române și ziua Independenței au fost marcate anul acesta după principiul doi în unu, la sfîrșitul lui august.

Și oriunde au plecat, moldovenii și-au luat cu ei preoții și biserica. Uniți sau dezbinați, moldovenii s-au grupat peste tot în asociații.

Ingenioși, cei de la Padova au în echipă și un psiholog-voluntar care oferă consultații gratuite moldovenilor stresați de străinătate.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

nunta , Italia , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
830 locuitori

Sofievca este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Taraclia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 830 de oameni. Satul Sofievca a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.