Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 octombrie 2013, 12:22 Diaspora moldovenească views 8156
25 octombrie 2013, 12:22 Diaspora moldovenească views 8156

Studiu: Peste 400 de mii de moldoveni se află peste hotare


Foto: moldpres.md

Peste 400 de mii de moldoveni se află peste hotarele ţării, arată un studiu realizat de Centrul de analiză şi Investigaţii Sociologice, Politologice şi Psihologice /CIVIS/ (Moldova) şi IASCI (Austria) în cadrul proiectului NEXUS, ce are drept scop sprijinirea migraţiei circulare, informează MOLDPRES.

Potrivit studiului, 92% dintre moldovenii de peste hotare sînt la muncă, iar restul la studii sau în scopul reîntregirii familiei. Principala ţară de destinaţie pentru emigranţii moldoveni este Rusia (56%), aceasta fiind urmată de Italia (22%).

„Prin realizarea acestui studiu, vrem să asigurăm toate condiţiile unui ciclu migraţional, de la faza dinaintea plecării pînă la întoarcere", a declarat coordonatorul NEXUS Moldova, Nicolaas Zwager.

La rîndul său, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, a punctat că este pentru prima dată în Moldova cînd s-a realizat un asemenea studiu amplu despre migraţie. "Prin intermediul acestuia, vom putea conlucra mai uşor cu diaspora şi vom identifica soluţii pentru ca oamenii să se întoarcă acasă", a opinat Lutenco.

Studiul arată că, în ultimele 12 luni, moldovenii au transferat din străinătate familiilor şi apropiaţilor 920 de milioane de euro.

NEXUS Moldova reprezintă o platformă de servicii integrate şi durabile pentru emigranţi. Proiectul a fost lansat pe 15 decembrie 2012 şi este finanţat de Uniunea Europeană.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.