Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 octombrie 2013, 16:40 Diaspora moldovenească views 15250
29 octombrie 2013, 16:40 Diaspora moldovenească views 15250

Noi reguli pentru calcularea şederillor în spaţiul Schengen

Foto: noi.md

Incepînd cu 18 octombrie 2013 se aplică o nouă metodă de calcul pentru sejururile de scurtă durată. Deasemenea, începînd cu aceiași dată urmează să se aplice o definiție mai clară privind sejururile de scurtă durată a cetățenilor non-UE în spațiul Schengen ("90 de zile în orice perioadă de 180 zile").

In această ordine de idei, se face referință atît la Codul Frontierelor Schengen care prevede pentru statele UE, un singur set de norme comune care reglementează controlul la frontierele externe cu privire la persoane, condițiile de intrare și durata șederii în spațiul Schengen, cît și la armonizarea normelor și procedurilor. Prin armonizarea acestor norme, UE încearcă să le facă mai eficiente, sporirind în același timp transparența acestora.

Similar, prin Codul de vize Schengen, statele UE au armonizat condițiile și procedurile de eliberare a vizelor de scurtă ședere (de exemplu vize pentru șederi care nu depășesc trei luni). Ei au stabilit, de asemenea, o listă a țărilor (Regulamentul (CE) nr 539/2001), ale căror cetățeni sînt sub rezerva obligației impuse vizelor atunci cînd intră în UE și o listă a țărilor pentru care se renunță la această cerință (vize de lungă ședere și permisele de ședere vizite care depășesc trei luni rămîn a fi supuse condițiilor naționale).

Durata de ședere a cetățenilor non-UE care călătoresc cu o viză eliberată în conformitate cu acordurile de facilitare a vizelor încheiate cu țările terțe în UE, se calculează anume în conformitate cu noua metodă de calcul, deoarece în aceste acorduri există o referire la "90 zile, în decurs de 180 de zile". Calculatorul de scurtă ședere poate fi utilizat pentru calcularea perioadei de ședere permisă conform noilor reguli. Ghidul utilizatorului conține informații cu privire la noile reguli, de utilizare a calculatorului și exemple practice.

Un regim specific micului trafic de frontieră a fost stabilit pentru locuitorii de la frontieră care au nevoie frecvent să treacă frontierele externe ale Uniunii. Aceasta permite statelor membre ale UE să încheie acorduri bilaterale cu țările non-UE vecine, astfel încît locuitorii de la frontieră să poată călători fără viză Schengen și, prin urmare, fără nici un impediment în calea comerțului, schimburilor sociale și culturale în regiunea în cauză.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , UE , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2226 locuitori

Baurci-Moldoveni este un sat şi comună din raionul Cahul. Baurci-Moldoveni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cahul și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2226 de oameni. Satul Baurci-Moldoveni a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.