Mergi spre compartimentul: Copiilor
08 iulie 2014, 15:01 Copiilor views 14231
Proiect original pentru o cauză nobilă ‒ Fundaţia Caritabilă pentru Copiii Supradotați „Felicitare” în memoria Alei Aculova-Barocco
08 iulie 2014, 15:01 Copiilor views 14231

Proiect original pentru o cauză nobilă ‒ Fundaţia Caritabilă pentru Copiii Supradotați „Felicitare” în memoria Alei Aculova-Barocco

Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul rezultatelor sesiunii de bacalaureat 2014, a optimizării instituţiilor de învăţămînt, a reformelor şi proiectelor care urmează să fie implementate, ne vedem nevoiţi să atragem atenţia publicului larg şi organelor abilitate asupra necesităţii elaborării unei Strategii de Stat în vederea creşterii, educării şi susţinerii elitei naţionale intelectuale a ţării, dacă ne dorim cu adevărat ca Republica Moldova să prospere. 

Peste 10-15 ani copiii de astăzi, vor constitui baza lucrativă a societăţii, dar mai ales cea creativă. De ei va depinde viitorul Moldovei, generaţia nouă fiind garanţia prosperării noastre. De aceea, în prezent, pe fundalul situaţiei demografice precare, a reducerii numărului de copii este deosebit de importantă capacitatea de monitorizare a potenţialului tinerilor. Iar acest lucru este posibil numai cu eforturile comune atît ale statului, cît şi ale specialiştilor, dar mai ales ale entuziaştilor, a oamenilor demni de toată admiraţia noastră, căci intelectul, capacităţile creative sînt cea mai mare bogăţie naţională a oricărei ţări. Japonezii au înțeles demult acest lucru, astfel încît îi pun în valoare pe copiii lor înzestrați, folosind toate mijloacele financiare posibile pentru formarea și dezvoltarea lor. În Israel, există un sistem eficient de educație a copiilor supradotați, acesta fiind secret de stat. În Statele Unite ale Americii a fost creat un sistem special pentru promovarea și dezvoltarea copiilor supradotați.

Creşterea, educarea şi susţinerea unei elite naţionale intelectuale a ţării – Strategie de Stat. Conştientizînd această necesitate strategică pentru țară, un grup de entuziaşti a venit cu o inițiativă foarte frumoasă care merită tot sprijinul, atît la nivel de stat, cît şi a numeroaselor organizații private, în special, cînd este vorba de o misiune atît de nobilă şi constructivă ca sprijinirea și educarea copiilor supradotați și defavorizați, în cadrul proiectului creat sub auspiciile Adunării Nobilimii din Republica Moldova, Asociaţiei Levrier Blanc Moldova ‒ Fundaţia Caritabilă pentru Copiii Supradotați „Felicitare” în memoria Alei Aculova-Barocco.

Scurt istoric al ideii proiectului. La începutul anilor '90, Leonard Aculov* ‒ reprezentant al unei vechi familii nobiliare, înţelegînd nevoia acută a țării de a păstra și consolida valorile intelectuale, culturale și artistice ale țării, a decis că în Moldova trebuie să renască Adunarea Nobilimii*.

„În orice țară nobilii constituie fondul genetic al națiunii, sînt baza prosperității ei ‒ consideră Leonard Aculov – sînt reprezentanţii intelectuali cei mai buni ai poporului său. Stamati, Lazo, Crupenschi, Chiprenschi, Volconschi, Cantacuzino, Muruzi, Sturza ‒ reprezentanții acestor familii vechi au lăsat o amprentă de neuitat în istoria regiunii noastre. Ei au contribuit mult la dezvoltare a Basarabiei”.

Pe vremuri proiectele sociale importante: construirea, bisericilor, şcolilor, inclusiv, a celor profesionale, azilurilor și adăposturilor, pe lîngă subvențiile guvernamentale primeau un sprijin financiar substanţial și tot suportul necesar din partea elitei nobilimii. Chiar și astăzi, cînd reprezentanții familiilor vechi nu se implică demult în viața Republicii Moldova, conacele, clădirile construite din donațiile lor continuă să fie folosite pentru binele public. Spre exemplu, clădirile: Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice; Muzeului de Istorie și Arheologie și altele.

Proiect original pentru o cauză nobilă ‒ Fundaţia Caritabilă pentru Copiii Supradotați „Felicitare” în memoria Alei Aculova-Barocco

Acum cîțiva ani, soţia lui L. Aculov, din păcate, răposată acum, Ala Barocco, a propus ca sub auspiciile Adunării Nobilimii să fie creat, dar mai ales construit un complex de locuit cu un program special de instruire pentru copiii supradotaţi, dar şi pentru cei defavorizați. Cu timpul, ideea a prins contur şi a fost elaborat un proiect amplu pentru crearea fundaţiei, care urmează să devină o asociație internațională, sponsori ai căreia ar putea fi membrii familiilor regale, organizațiile internaționale și anumite persoane fizice.

Leonid Aculov spune că obiectivul principal al proiectului este „să adune sub egida acestuia cei mai buni meșteșugari și să deschidă o școală pentru copiii supradotați pentru a-i învăța profesii vechi. Noi nu ne vom limita doar la formarea lor profesională. În primul rînd, pentru dezvoltarea mentală, spirituală și fizică normală sînt necesare condiții de trai adecvate, un stil de viață și de nutriție corecte. Pentru a îndeplini aceste condiții trebuie construită o mică aşezare ecologic curată, cu propria gospodărie, grădină, livadă”.

Împreună cu soția lui Ala Aculova-Barocco au conceput într-adevăr un proiect cu o cauză nobilă, planul lor de a "crea acest complex original, care să aibă la bază infrastructura ecologică, unde vor fi aplicate metodele de armonizare completă ale naturii și omului, unde omul devine un adevărat creator al sferei existenţiale. Complexul arhitectural, acumulînd el însuşi energie pozitivă, va încărca pozitiv întreg spațiul: construcţia în formă de raze divergente, gardul original din arbori și arbuști vii, ajustaţi după culoare, vor impresiona deja din depărtare prin combinația neașteptată de culori, care vor crea o stare de spirit deosebit de benefică. Intrarea în complex va fi decorată cu figurile lui Isus Hristos și a Fecioarei Maria. Viața în complex se va baza pe bunăcuviinţă, educarea copiilor va decurge în conformitate cu legile morale şi creştine, pentru că tot ce se va afla în complex și în preajma acestuia, va duce la crearea unui viitor fără rău, fără durere, adică luminos și cu multă bucurie, iar denumirea îi va corespunde întocmai ‒ „Felicitare”.

Asupra creării programului și proiectului complexului lucrează astăzi activ L. Aculov și sculptorul cu renume internațional, Artistul Poporului Republicii Moldova, academicianul Iu. Canaşin*.

„Ne propunem să deschidem în complexul nostru ateliere de creație pentru pregătirea meșteșugarilor din rîndul acelor copii care stau prin subsoluri sau care duc o viaţă anostă pe la diverse adăposturi, pentru ca devenind adulţi să nu completeze rîndurile șomerilor ‒ subliniază Leonard Aculov. ‒ Îi cunosc personal pe mulţi dintre maeștrii artelor aplicate, adevărați profesioniști, care sînt dispuși să-şi transmită cunoștințele unor elevi capabili".

Aculov consideră că existența unor astfel de ateliere de creaţie va aduce un beneficiu dublu: în primul rînd, pentru că le va ajuta copiilor să decidă ce vor face pe viitor, iar în al doilea rînd, le va permite să păstreze meșteșugurile populare. Apropo, Leonard Aculov este gata să se ocupe şi el cu copii, transmiţîndu-le bogata lui experienţă. Căci Dlui posedă tehnica rară de confecţionare a modelelor funcţionale de carete şi corăbii cu pînze. La crearea tuturor modelelor sale L. Aculov respectă proporțiile și foloseşte materiale, care corespund cu originalele: dacă salonul caretei trebuie să fie tapetat cu piele, atunci maestrul îl tapetează neapărat cu piele.

„Industria confecţionării modelelor de nave exclusive de epocă și a caretelor de prestigiu este profitabilă, în cazul în care a fost lucrată la un nivel artistic înalt, ele pot fi atribuite la categoria operelor de artă – spune maestrul. ‒ Crearea unui atelier de confecţionare a caretelor ar fi posibilă în cadrul complexului nostru, mai ales, că acesta va fi amplasat în mediul rural. Printre cunoscuţii mei sînt mulţi oameni care posedă elementele de bază ale asamblării acestui tip de echipaje, iar eu am desene și schițe ale caretelor din trecut și ştiu tehnica demult uitată şi foarte specifică de confecţionare a acestora. În statele monarhice europene, în primul rînd, în Anglia, există un obicei vechi, neschimbat de secole: oaspeţii de rang înalt sînt întîlniţi şi duşi la reşedinţele lor numai în carete de epocă. Este un obicei frumos și poate fi realizat şi în Moldova, la întîlnirile protocolare. O parte din drumul de la reședința prezidențială pînă la reședința oaspetelui distins poate fi parcursă într-o caretă însoțită de escorta ecvestră. Avem toate premisele pentru punerea în aplicare a acestui plan: de asamblare a caretelor exclusive pentru ocazii speciale. De asemenea, este necesar de a revigora arta antică a intarsiei (mozaic din bucăți de lemn de diferite culori și nuanțe etc.). În tehnica intarsiei puteți efectua toate tipurile de opere de artă: de la peisaj pînă la portret. Soția mea, Dumnezeu s-o odihnească, poseda de minune această tehnică şi e bine că a reuşit să transmită din cunoştinţele ei discipolilor săi”.

Concluzii. Astăzi se vorbeşte mult, inclusiv de la tribune, despre lipsa cadrelor didactice talentate capabile să însufleţească şi să atragă în Lumea Creaţiei şi a Cunoştinţelor sute şi mii de copii. Iată o iniţiativă demnă a unui om distins, precum Leonard Aculov, care a luptat, luptă şi va lupta pentru o cauză nobilă: să realizeze în practică proiectul propus de răposata lui soţie, cu susţinerea altui om de vază din republică Iurie Canaşin şi a Asociaţiei Levrier Blanc Moldova, dar şi a tuturor acelora care doresc să li se alăture. Atît timp, cît avem asemenea proiecte originale care urmăresc cauze nobile şi avem personalităţi veritabile care să le realizeze în practică, oferindu-le copiilor o educaţie deosebită, nu ne rămîne, decît să le susţinem întru prosperarea ţării noastre.

Domnia Sa, Leonard Aculov, rămîne optimist totuşi pentru că „adevărul e de partea noastră, iar cauza pe care o urmărim este mai mult decît nobilă şi demnă de a fi aplicată în viaţă, ţinînd cont că copii sînt genofondul naţiunii noastre şi principala noastră bogăţie”.

Note informative:

*Leonard Aculov ‒ jurnalist profesionist, fotoreporter şi fotograf artistic, fondator și preşedinte al Adunării Nobilimii Republicii Moldova. Este reprezentantul unei vechi familii nobile, descendent al decembriștilor, exilaţi în Basarabia, unde au fondat satul Mihailovca, aici s-a născut în 1943 Leonard Aculov, locuieşte pînă în prezent acolo, deja ca un om de rînd, fiind respectat mult de săteni. În 1994 el a fondat Adunarea Nobilimii Republicii Moldova. În prezent L. Aculov s-a remarcat în calitate de maestru-constructor, creează modele vechi de corăbii cu pînză și carete, lucrează în arta intarsiei (mozaic din bucăți de lemn), a reprodus mai multe icoane vechi şi picturi. Titluri: L. Aculov a moştenit titlul de conte, este preşedintele Adunării Nobilimii Republicii Moldova, vice-preşedinte al Fundaţiei „Felicitare”, președinte al Asociației Levrier Blanc Moldova, deținător al Ordinului Renaşterii (Republica Moldova) și Levrier Blanc (Franța), cavaler al Ordinului Levrier Blanc, membru al Clubului Regal „Alianța Națională pentru Regatul României”, s-a învrednicit de titlul academic: „Doctor Honoris Cauza” (diploma este semnată de președintele internațional al Uniunii Globale a Oamenilor de Ştiinţă pentru Pace, cu sediul la New York, Statele Unite ale Americii, Dr. John Hagilinom). Pentru renașterea Adunării Nobilimii în Republica Moldova, pentru lucrul asupra creării Fundaţiei Caritabile pentru Copii și în legătură cu aniversarea a 70 de ani, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir l-a decorat pe L. Aculov cu Ordinul de Stefan cel Mare, gradul II.

*Adunarea Nobilimii Republicii Moldova
Acum 20 de ani, în anul 1994, Adunarea Nobilimii Republicii Moldova a fost înregistrată la Ministerul Justiției Republicii Moldova. Inițiatorii renașterii nobilimii în Moldova au fost: contele Leonard Aculov, Rodion Bogdan, Iurie Canaşin, contesa Irina Cantacuzino. De-a lungul activităţii sale Adunarea Nobilimii a stabilit contacte cu mai multe organizații de acelaşi tip. Au fost de acord să devină membri ai Adunării Nobilimii Republicii Moldova deţinătorul unui titlu nobiliar vechi francez Levrier Blanc, prinţul Franţei Andre, ducele de Guise și adjunctul său, generalul de brigadă al Armatei SUA, baronul d'Esness, descendent al ducilor Alba.

*Ala Aculova-Barocco ‒ autoarea ideii proiectului Fundației Caritabile pentru Copii „Felicitare”. Printre strămoșii ei se numără personalităţi celebre din trecut, este vorba de cnejii: Volconschi, Tolstoi și Pușkin. Iar purtătorul familiei dinastiei, unchiul (văr cu bunicul ei) era eroul național al Italiei, pilot as al Primul Război Mondial, contele Francesco Baracca. Familia Baracca și proprietarii cunoscutei în întreaga lume companii de automobile „Ferrari” au fost prieteni, iar după moartea pilotului, mama acestuia le-a transmis blazonul familiei lui pentru a fi folosit de către prietenii familiei.

*Iurie Canaşin sculptor, academician, Artist al Poporului, profesor, doctor în filosofie, Maestru Emerit în Artă, ctitor al Bisericii Ortodoxe a Republicii Moldova, poartă titlul de vicont inițiator al renașterii Adunării, poartă titlul de viconte, autor al unui proiect grandios „Golgota Neamului", luat sub protecţia UNESCO. Vedeţi biografia pe pagina: http://www.moldovenii.md/md/people/576

Cuvinte cheie:

caritate , copii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1089 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1089 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Gordinești datează din 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.