Mergi spre compartimentul: Copiilor
28 octombrie 2014, 15:50 Copiilor views 8987
De ce moldovenii pleacă la studii peste hotare
Foto: unimedia.info
28 octombrie 2014, 15:50 Copiilor views 8987

De ce moldovenii pleacă la studii peste hotare

Țara noastră exportă în masă oameni tineri și creiere inteligente, care nu mai revin acasă doar pentru sentimentul de patriotism. În condițiile în care șomajul este o problemă stringentă în rîndul tinerilor, aceștia își caută viitorul în alte țări plecînd la studii peste hotare. Majoritatea dintre tinerii moldoveni ce absolvesc cu succes o universitate străină rămîn în țara unde au obținut cunoștințe și deprinderi necesare într-o societate dezvoltată.

Deși în ultimii 5 ani, rata șomajului în rîndul tinerilor din Republica Moldova a fost în scădere, aceasta rămîne destul de ridicată. Potrivit datelor pentru anul 2013, din cei 63 mii de șomeri înregistrați o pătrime sunt tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, arată datele unei analize publicate de Agora.

„Cauze ale șomajului în rîndul tinerilor sunt lipsa de locuri de muncă pentru cadrele tinere fără experiență, salariile reduse, dar și lipsa de coerență între ce au învățat tinerii pe băncile universităților din țară și cerințele pieței muncii. În atare condiții, mulți dintre tineri decid să plece la studii peste hotare, pentru a-și găsi ulterior un loc de muncă bine plătit în Occident. După studii, de obicei rămîn să lucreze peste hotare tinerii foarte și foarte buni. Asta deoarece concurența pe piața muncii din Occident este foarte strînsă și izbîndesc doar cei care sunt considerați o resursă rară și utilă de către angajatorii de acolo", susține autoarea analizei, Daniela Dermengi.

Sursa citată mai menționează că la ora actuală este greu de evaluat în ce măsură cresc abilitățile și performanța tinerilor plecați la studii peste hotare, dar și faptul că nu există o statistică clară privind numărul tinerilor care revin în țară după studii. „Nu putem spune cu exactitate în ce măsură are de suferit Republica Moldova de pe urma exodului de creiere. Cert este faptul că migrația rămîne un fenomen trist pentru țara noastră, cu efecte social-economice care pe termen lung vor fi din ce în ce mai greu de suportat. Îmbătrînirea populației și raportul dintre salariați și șomeri sunt deja probleme stringente ale Republicii Moldova, care vor creea pe viitor dezechilibre bugetare importante, dar și o povară pentru tinerii care vor fi impuși de sistem să muncească pentru întreţinerea unui număr tot mai mare de bătrîni", mai scrie Daniela Dermengi.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

studii , migratie , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
9063 locuitori

Cupcini este un oraş în Raionul Edineţ, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii,  străbătut de rîul Ciuhur, oraşul Cupcini este situat la o distanţă de 194 km de Chișinău. Conform datelor statistice, în anul 2008, populaţia oraşului constituia 9063 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1431, cînd Alexandru cel Bun întărea stăpînirea asupra „vadului de piatră de pe Ciuhur” lui Cupcici vornic, a cărui nume îl ia satul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.