Mergi spre compartimentul: Copiilor
06 februarie 2015, 15:27 Copiilor views 11558
Cu ce vor fi inlocuite matricolele in mai multe universitati din capitala
Foto: jainmoldova.blogspot.com
06 februarie 2015, 15:27 Copiilor views 11558

Cu ce vor fi inlocuite matricolele in mai multe universitati din capitala

Carnetul de note nu va mai fi un accesoriu indisabil pentru studenti. Unele universitati renunta deja la ele, spunand ca ar fi un atribut al trecutului sovietic. Treptat acestea voir fi inlocuite cu baze de date electronice. Primii au ramas fara carnete de note tinerii care invata la ULIM.

Incepand din acest semestru, studentii de la Universitatea Libera Internationala, care este o institutie privata, pot uita de existenta carnetului in care sunt trecute notele la fiecare disciplina. Administratia institutiei crede ca aceasta este o practica invechita.

Ana GUTU, PRORECTOR: "Este utilizat in scopuri nedemne. Exista cazuri cand notele au fost falsificate in matricole si ulterior, matricola e fost utilizata ca si document de baza. Pe cand nu e asa."

Desi istitutia are o baza de date cu notele studentilor, in regim electronic, aceasta nu este inca disponibila pentru toti. Cei care vor tine sa aiba totusi notele pe foaie, pot solicita un certificat cu note.

Ana GUTU, PRORECTOR: "Avem nevoie de ceva timp ca sa integram tot acest sistem informational."

Studentii au pareri nuantate in ce priveste scoaterea din uz a carnetelor de note.

"Este ok sa avem carnet de note, desi eu cred ca nu notele conteaza."

"Pentru mine asta inca nu conteaza."

"Pe unii ii vor dezavantaja pe altii nu, e o chestie cu doua fete."

Ba mai mult, unii cred ca astfel ar fi favorizate actele de coruptie.

"Intr-un mod oarecare favorizeaza coruptia. Carnetele nu sunt, nimeni nu stie ce note are. Se intampla sa vina vreun student ratacit si sa ceara o nota mai frumoasa."

"Foarte multi achita pentru note."

Lucru negat cu vehementa de catre profesori.

Petru BOBU, PROFESOR DREPT PENAL: "Coruptia e asa o cucoana gingasa, dar nu ma gandesc ca daca ar fi eliminat carnetul, coruptia ar sta si-ar inflori pe loc. Ea daca este, este, aici nu-i."

Studentii de la Academia de Studii Economice inca mai au carnete de note, insa administratia spune ca incepand cu anul viitor va renunta la ele.

Ala COTELNIC, PRIM-PRORECTOR CU ACTIVITATE DIDACTICA: "Nu le vedem destul de importante. Spre regret, studentii s-au invatat sa mai si deseneze unele note. Am mai avut situatii cand profesorul a pus note in carnet, dar a uitat sa transfere in borderiu. Document final e borderoul."

"Ce fel de student fara carnet."

"Cu carnet sau fara, parintii oricum stiu notele. Ori le spune copilul, sau daca nu este sunat de profesor."

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

servicii , Moldova , studii , universitatea

Comentarii

 (1)
  • #1 kkk Răspunde Citează selecţia
    Злоупотребления, фальсификации и подделки останутся в обоих случаях. "Эксперты своего дела" без особого труда подделывают любой бумажный документ, куда более важный, чем зачетки, а электронные регистры данных тоже не всегда находятся под протекцией "ангелов-хранителей".
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.