09 decembrie 2013, 10:06 Realitatea moldovenească views 7349
09 decembrie 2013, 10:06 Realitatea moldovenească views 7349

Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat Declaraţia cu privire la negocierile în formatul 5+2


Foto: moldpres.md

Consiliul de Miniştri al OSCE ce s-a desfăşurat la Kiev în perioada 5-6 decembrie 2013 a adoptat o serie de documente, inclusiv declaraţia ministerială cu privire la negocierile vizînd procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia mass-media şi relaţii cu publicul a MAEIE.

Documentul reafirmă determinarea fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluţie cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului transnistrean, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut special al Transnistriei ce va garanta drepturile populaţiei din regiune.

De asemenea, în acest document, Statele participante ale OSCE au exprimat speranţa privind avansarea negocierilor pe cele trei coşuri tematice incluse în agenda formatului 5+2. Declaraţia îndeamnă părţile în procesul de negocieri de a intensifica eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii şi de a se abţine de la acţiuni unilaterale care ar putea submina securitatea în regiune. Părţile sînt încurajate să continue acţiunile îndreptate spre eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. Mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri sînt chemaţi să intensifice eforturile coordonate şi să utilizeze potenţialul de care dispun pentru a înregistra progres în atingerea unei soluţii cuprinzătoare pentru conflictul transnistrean. Statele participante au reconfirmat importanţa consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului, remarcînd o serie de realizări sectoriale din anul curent, precum şi au încurajat părţile să valorifice oportunităţile de investiţii şi comerţ.

În declaraţia rostită la sesiunea finală a reuniunii, vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a salutat adoptarea Declaraţiei ministeriale cu privire negocierile în formatul 5+2, subliniind că acest document exprimă interesul major al celor 57 state participante privind avansarea procesului de reglementare a conflictului în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. A fost remarcat că Declaraţia ministerială reprezintă un nou impuls politic din partea partenerilor externi şi reconfirmă rolul cheie al OSCE în reglementarea conflictului transnistrean.

La fel, în cadrul sesiunii de încheiere, delegaţia moldovenească a salutat adoptarea declaraţiei cu privire la promovarea procesului Helsinki +40 şi altor documente ministeriale relevante în cele trei dimensiuni de activitate ale OSCE.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

OSCE , Moldova , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.