09 decembrie 2013, 15:43 Realitatea moldovenească views 5305
09 decembrie 2013, 15:43 Realitatea moldovenească views 5305

A fost înmînat premiul pentru cel mai bun proiect în energia solară


Foto: trm.md

Trofeele la categoria cel mai bun proiect în energia solară au fost oferite Spitalul Oncologic şi lui Boris Grama, locuitor din satul Hîrtopul Mic, Criuleni, pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Premiile au fost înmînate de către premierul Iurie Leancă, în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică.

Sistemul fotovoltaic a fost aplicat la Institutul Oncologic cu suportul tehnic şi financiar al Guvernului Japoniei. Acesta prevede producerea anuală a 375 de mii de kWh de energie electrică. Resursele financiare economisite anual în sumă de 700 de mii de lei vor fi direcţionate la depistarea precoce a cancerului.

Boris Grama a instalat la domiciliul său un sistem fotovoltaic. Energia obținută o utilizează pentru acoperirea necesităților proprii, iar surplusul este livrat în rețeaua publică.

Noua Strategie Energetică a Republicii Moldova îşi propune să sporească măsurile de eficienţă energetică pînă în 2030. „Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele UE. În acest sens, am aderat la Comunitatea  Energetică şi intenţionăm să beneficiem de calitatea de membru a unei pieţe Energetice Europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiţionale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit şi reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător”, a spus Iurie Leancă.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Scopul competiţiei este de a susține inițiativele în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în  dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Gala Moldova Eco Energetică este organizată la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de UE şi co-finanţat, aplicat de PNUD Moldova, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

premiu , ecologie , energie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2762 locuitori

Voinescu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Voinescu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Hîncești și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2762 de oameni. Satul Voinescu a fost menționat documentar în anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.