12 februarie 2014, 16:09 Realitatea moldovenească views 10167
Studiu: Cauza reducerii numărului de adepţi ai integrării europene sînt acţiunile autorităţilor
Foto: ziuaveche.ro
12 februarie 2014, 16:09 Realitatea moldovenească views 10167

Studiu: Cauza reducerii numărului de adepţi ai integrării europene sînt acţiunile autorităţilor

Motivul principal al micşorării numărului de adepţi ai integrării europene constă în acţiunile coaliţiei aflate la guvernare în Republica Moldova. Potrivit agenţiei „Infotag", aceasta este concluzia experţilor bazată pe rezultatele unui studiu realizat la comanda Comisiei Atlantice Slovace (Slovac Atlantic Commission – SAC) de către centrul intelectual al acesteia, СЕPI (Central European Policy Institute).

Sondajul a arătat că în patru ani, numărul de adepţi ai integrării europene s-a diminuat în Moldova de la 55% la 44%, iar cel al adepţilor Uniunii Vamale a crescut de la 30% la 40%. „Opinia publică este împărţită aproape egal. Totodată, Rusia şi Uniunea Vamală continuă să cucerească sprijinul cetăţenilor Moldovei, în timp ce Uniunea Europeană pierde acest sprijin. Aceasta are loc, în primul rînd, pentru că cetăţenii sînt nemulţumiţi de coaliţia de guvernare. Aşteptările lor pe seama consolidării cursului de integrare europeană, în anul 2009, au fost foarte mari, dar progresul palpabil lipseşte pe fundalul dificultăţilor economice şi ratei ridicate a şomajului, fapt care contribuie la dezamăgire", constată autorii studiului.

În opinia acestora, „populaţia Moldovei este împărţită între două centre regionale – Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, care, în opinia locuitorilor ţării, rivalizează pentru întîietatea în regiune". În concluzii se menţionează că „în formarea opiniei publice în Moldova asupra Uniunii Europene predomină frica de incertitudini şi de aşteptări negative de pe urma schimbărilor viitoare, fapt ce a determinat pierderea încrederii".

„Totodată, Uniunea Vamală, dimpotrivă, este văzută ca un model care poate să contribuie la instaurarea rapidă a stabilităţii, atingerea prosperării şi a securităţii", notează autorii.

Ei afirmă, de asemenea, că „locuitorii Moldovei posedă cunoştinţe limitate în ceea ce priveşte reformele promovate şi rezultatele aşteptate ale acestora, nu fac legătura între cursul de integrare europeană promovat de autorităţi şi modernizarea ţării, ci mai degrabă văd în acesta o precondiţie pentru obţinerea regimului fără vize cu Uniunea Europeană".

O altă cauză a scăderii numărului de adepţi ai integrării europene este văzută de autorii studiului în faptul că Partidul Comuniştilor, cu un mare număr de adepţi, şi-a schimbat priorităţile.

„Fiind la guvernare, PCRM a proclamat cursul de integrare europeană. Atunci, acesta era susţinut de circa 70% dintre alegători care, respectiv, au susţinut şi acest curs. După ce PCRM a trecut în opoziţie, el și-a schimbat priorităţile, a început să pledeze pentru integrarea în Uniunea Vamală. Respectiv, partea sa de electorat „a mers cu partidul" şi ei au devenit adepţi ai Uniunii Vamale", constată cercetătorii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , integrare , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
29 locuitori

Dobruşa este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 29 de oameni. Satul Dobrușa a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.