17 martie 2014, 16:24 Realitatea moldovenească views 17424
Ucraina şi România pregătesc o” soluţie rapidă” a „problemei” transnitrene
Foto: noi.md
17 martie 2014, 16:24 Realitatea moldovenească views 17424

Ucraina şi România pregătesc o” soluţie rapidă” a „problemei” transnitrene

Marţi, 4 martie, a avut loc convorbirea telefonică dintre şeful MAE României Titus Corlăţean şi şeful MAE desemnat de noile autorităţi de la Kiev Andrei Deşiţa. Surse din cadrul serviciului de presă al MAE al României au comunicat corespondentului Agenţiei Regnum că părţile au discutat impactul crizei ucrainene asupra evenimentelor din regiune.

„Ministrul Corlăţean şi ministrul Deşiţa au convenit să menţină un contact strîns privind subiectele examinate, inclusiv reglementarea conflictului din Transnistria, ţinînd cont de participarea Ucrainei în formatul „5+2" (moldova, Transnistria – părţile în conflict, Rusia, Ucraina – garanţii şi mediatorii, OSCE – mediator, Uniunea Europeană şi SUA – observatori – n.r. Regnum) şi interesul direct al României (care a participat la conflictul moldo-transnistrean în 1992 de partea Moldovei, România nu este membrul niciunui format de reglementare – nota Regnum)", a declarat sursele din cadrul MAE al României. Acestea au mai comunicat că în timpul cel mai apropiat, Corlăţean va efectua o vizită la Kiev pentru a continua discuţiile pe aceste subiecte.

Astăzi, ambasadorul Ucrainei în România Teofil Bauer a declarat pentru agenţia de presă de stat Agerpres că „actualele evenimente din Crimeea constituie un agrument în plus pentru soluţionarea cît mai grabnică a problemei transnistrene". Potrivit lui, „ acest fapt ar conduce la instaurarea unei stabilităţi mai mari în regiune". „Noi sîntem interesaţi într-o asemenea stabilitate, deoarece şi acolo, în Transnistria, Ucraina are o comunitate importantă (în Transnistria circa 160 de mii de locuitori sînt cetăţeni ai Ucrainei – n.r. Regnum)", a adăugat diplomatul.

Bauer a menţionat, de asemenea, că consideră absolut legitimă noua putere de la Kiev, iar Victor Ianukovici „nu mai este preşedinte al Ucrainei" nici pentru el, nici pentru Ambasada ucraineană în România. „El este considerat preşedinte legitim de forţele care încearcă să se revanşeze, iar eu nu fac parte din acestea", a conchis Teofil Bauer.

Sursa: regnum.ru

Cuvinte cheie:

Romania , Ucraina , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
288 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Mirnoe a fost întemeiat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.