18 iunie 2014, 14:44 Realitatea moldovenească views 5145
18 iunie 2014, 14:44 Realitatea moldovenească views 5145

Biroului Naţional de Statistică: Moldovenii cheltuie mai mult decît cîştigă


Foto: prime.md

Moldovenii au cheltuit în medie în primul trimestru cu 80 de lei mai mult decît veniturile disponibile, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Experţii explică această situaţie, aparent paradoxală, prin faptul că o parte de cîştiguri sunt obţinute la negru, nu sunt luate în evidenţă contabilă.

Veniturile disponibile lunare ale populaţiei s-au ridicat, în primul trimestru, în medie pe o persoană 1650,0 lei, după o creştere cu 5,7 la sută în această perioadă. Cheltuielile de consum au crescut mai încet, cu 4,6 la sută, pînă la 1731,9 lei.

Plăţile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 42,6 la sută din veniturile totale disponibile, după care urmează prestaţiile sociale cu o pondere de 20 la sută. Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16 din veniturile populaţiei. Transferurile băneşti din afara ţării rămîn a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor, constată statisticienii. În medie, acestea reprezintă 17 la sută din total venituri.

Veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie de 1,5 ori mai mari comparativ cu cele ale populaţiei din mediul rural.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 24,6 la sută.

Cea mai mare parte a cheltuielilor tradiţional este destinată necesarului de consum alimentar – 43,9 la sută. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,6 la sută din cheltuielile totale, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,4 la sută.. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate (6,6 la sută), transport (4,4 la sută), comunicaţii – 4,5 la sută, dotarea locuinţei – 3,2 la sută, învăţămînt - 0,6 la sută.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

Moldova , statistica , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1418 locuitori

Vasileuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasileuţi, Mihăilenii Noi, Ştiubeieni, Moşeni, Ciubara. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1418 locuitori. Satul Vasileuți a fost îtemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.