10 iulie 2014, 15:45 Realitatea moldovenească views 9484
Apicultorii din Moldova nu reuşesc să satisfacă cererile importatorilor din ţările UE
Foto: noi.md
10 iulie 2014, 15:45 Realitatea moldovenească views 9484

Apicultorii din Moldova nu reuşesc să satisfacă cererile importatorilor din ţările UE

„Anul trecut, apicultorii din Moldova au exportat spre ţările Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada şi Japonia peste o mie de tone de miere. Cu părere de rău, anul acesta sîntem nevoiţi să renunţăm la livrarea de miere către mai mulţi importatori din ţările UE", a declarat pentru NOI.md preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc.

Potrivit lui, motivul refuzului au fost condiţiile climaterice nefavorabile la începutul perioadei de recoltare a mierii. „Din cauza temperaturilor scăzute ale aerului (mai puţin de 24 grade Celsius), s-a redus cantitatea nectarului de salcîm şi tei. De asemenea, trebuie remarcată creşterea bruscă a cererii pentru miere din Moldova în urma concursului "Premiul Mondial în apicultură 2013", în cadrul căruia produsele noastre au cîştigat două medalii de aur".

"După primirea acelor premii, cererea la miere din Moldova a crescut brusc. Dacă anterior am exportat în mod tradiţional produsele noastre spre Germania şi Cehia, acum opt importatori noi din Italia au solicitat livrări ale mierii noastre. Totodată, printre pieţele noi se numără Franţa, Polonia, Anglia, Statele Unite ale Americii, Canada şi chiar Japonia", a continuat şeful Asociaţiei Apicultorilor din Moldova.

S-a constatat că în timp ce vinificatorii, după embargoul din anul 2006, au început să diversifice pieţele de desfacere, iar producătorii de alte categorii de mărfuri nici nu s-au gîndit la accesul la piețele europene, apicultorii moldoveni încă din 2002 exportă miere spre Europa.

"Din anul 2001 sîntem permanent monitorizaţi de experţii europeni. În anii 2007-2008 am elaborat şi am introdus noul regulament tehnic de lucru al gospodăriilor apicole. În prezent, modernizăm gospodării vechi şi creăm altele noi în conformitate cu cele mai moderne cerinţe. Dacă Guvernul ne-ar fi alocat anual mijloace necesare pentru implementarea Programului Naţional de dezvoltare a apiculturii în Republica Moldova pe anii 2006-2015, elaborat de noi şi aprobat de executiv, astăzi succesele noastre ar fi mult mai mari", a conchis Condratiuc.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , UE , comert , concurenţa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1020 locuitori

Colosova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crasnaia Besarabia, Pobeda și Colosova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Grigoriopol și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Colosova alcătuia 1020 de oameni în anul 2000. Satul Colosova a fost întemeiat în anul 1809 cu denumirea Bergdorf.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.