15 iulie 2014, 16:16 Realitatea moldovenească views 7865
Reorganizarea transportului public în Chişinău rămîne o prioritate
Foto: wikimedia.org
15 iulie 2014, 16:16 Realitatea moldovenească views 7865

Reorganizarea transportului public în Chişinău rămîne o prioritate

Reorganizarea transportului public în municipiul Chişinău urma să aibă loc peste trei-patru ani. Însă, din cauza acţiunilor din ultimul timp a şoferilor de maxi-taxi, reorganizarea se va termina în două luni. Declaraţia aparţine primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Fabrika", la Publika TV, transmite IPN.

„În urma acţiunilor şoferilor de microbuze este imposibil de mai păstrat actualul sistem. S-a declanşat o reacţie în lanţ. Deşi majoritatea din ei au revenit pe rute, nu se mai poate da înapoi", a spus edilul.

Potrivit primarului, revendicarea şoferilor privind majorarea tarifului pentru călătorie nu va fi acceptată. „Majorarea tarifului nu va soluţiona problemele şi nu îi va face pe şoferi mai disciplinaţi. Experienţa anului 2006, când tariful a fost majorat de la 2 la 3 lei, a demonstrat că şoferii nu au devenit mai disciplinaţi. Problema este în sistem, iar acest sistem trebuie schimbat", a declarat primarul.

Transportul de maxi-taxi va fi păstrat numai pentru a asigura legătura dintre suburbii şi capitală, iar până la 1 septembrie 2014 transportul public din Chişinău va fi suplinit cu 50 de troleibuze şi 70 de autobuze noi.

Marin Găluşcă, un şofer de maxi-taxi care a intervenit în direct , l-a îndemnat pe Dorin Chirtoacă să se gândească bine înainte de a renunţa la transportul de maxi-taxi. „Noi am investit bani grei pentru ca să muncim acasă şi să fim alături de familie. Mulţi dintre noi au şi acum de achitat credite mari în bănci", a spus şoferul. Acesta l-a acuzat pe Chirtoacă că ar face lobby pentru un consilier din partea Partidului Liberal, care a procurat peste 50 de autobuze şi intenţionează să le includă pe rutele capitalei.

Ca răspuns, Dorin Chirtoacă a dat asigurări că vor fi examinate dosarele şoferilor care au de achitat împrumuturi la bănci sau au o situaţie materială precară pentru a li se propune prestarea serviciilor pe alte rute. Cât priveşte faptul că ar favoriza afacerea unui consilier, primarul a spus că acesta ar fi procurat autobuzele după ce a aflat că Primăria intenţionează să renunţe la transportul de maxi-taxi.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1140 locuitori

Larga Nouă este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Larga Nouă și Larga Veche. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1140 de oameni. Satul Larga Nouă a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.