16 iulie 2014, 09:56 Realitatea moldovenească views 8810
Junker a exclus extinderea UE în următorii cinci ani
Foto: adevarul.ro
16 iulie 2014, 09:56 Realitatea moldovenească views 8810

Junker a exclus extinderea UE în următorii cinci ani

Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi că niciun stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE, informeaza Mediafax.

"Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani", a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni, care urmează să voteze în cursul zilei nominalizarea sa.

"UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28" de state membre, a adăugat el, amintind că 13 ţări au aderat în ultimii zece ani.

"În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană", a adăugat el.

Fostul premier luxemburghez a menţionat de asemenea încetinirea procesului de extindere în ultimii ani.

După aderarea Croaţiei în 2013, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Albania şi Bosnia-Herţegovina s-au angajat în negocieri mai mult sau mai puţin avansate cu UE, în timp ce procesul pare să fie într-un punct mort cu Turcia.

Juncker a făcut de asemenea apel la "intensificarea eforturilor de cooperare, de asociere şi de parteneriat" cu ţările din "vecinătatea estică", precum Ucraina şi Republica Moldova. "Ucrainenii sunt un popor european şi Ucraina are locul său în Europa", a afirmat el.

Sursa: www.revista22.ro

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , politica , economie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
251 locuitori

Mihăilenii Noi este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 251 de locuitori. Satul Mihăilenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.