04 august 2014, 10:36 Realitatea moldovenească views 12680
Un moldovean cultivă căpşuni fără... pămînt
Foto: prime.md
04 august 2014, 10:36 Realitatea moldovenească views 12680

Un moldovean cultivă căpşuni fără... pămînt

Metoda inedită de creştere a fructelor în vată minerală se numeşte hidroponică. Cu o investiţie de aproape 20 de milioane de lei, Ion Bobeico a implementat tehnologia, utilizată pe larg în lume, şi la Criuleni.

Ion Bobeico este primul agricultor din Republica Moldova, care creşte căpşuni după tehnologia hidroponică. Sera de aproape un hectar este dotată cu cele mai performante utilaje pentru ca tot anul să fie roadă.

Este un sistem complex, ceea ce ţine de stabilitatea climei în interior serei, avem sistemul de irigare prin picurare. Avem sistemul de ceaţă, o să fie sistemul de iluminare, spune Ion Bobeico.

Agricultorul spune că asemenea tehnologie permite să fie cultivat orice produs vegetal.

Recoltarea căpşunelor se face, la fel, după o metodă specială. Totuşi, muncitorii spun că lucrul este mai uşor şi mai plăcut.

După un an, atît plantele de căpşună, cît şi vata minerală este schimbată. Cu toate avantajele, cultivarea căpşunelor în vată minerală are şi riscuri.

Căpşunele crescute la Criuleni sunt livrate doar în supermarketurile şi restaurantele din ţară, iar un kilogram ajunge să coste 50 de lei.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , Moldova , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
1378 locuitori

Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.